Man framför vägg.
1 av 2
Dlawer Ala'Aldeen, grundare av Middle East Research Institute i Erbil.
Kurd i Erbil
2 av 2
Erbil i den kurdiska delen av Irak dagen efter folkomröstningen. Foto: Safin Hamed/TT

Knepigt läge efter kurdomröstning

2:17 min

I går röstade irakiska Kurdistan om självständighet och även om inte resultatet kommit pekar allt mot ett rungande ja. Men, fortfarande återstår många hinder innan det kan blir en självständig kurdisk stat.

– Det största hindret blir att övertyga Bagdad, som inte accepterar den här omröstningen och dess konsekvenser, säger Dlawer Ala'Aldeen, som är grundare av Middle East Research Institute i Erbil.

Den kurdiska regionens vilja att vara självständig har egentligen varit känd länge, men nu kommer premisserna för förhandlingarna mellan kurderna och Bagdad att ändras, säger han.

- Fram till omröstningen gick förhandlingarna ut på att få partnerskapet mellan kurder och irakier att fungera. Nu kommer samtalen få en helt annan karaktär och det är upp till att alla parter att förhålla sig till den nya situationen, säger han.

En annan utmaning som måste lösas är de politiska problemen kurdiska partier emellan. Det regionala parlamentet har varit stängt sedan 2015, Presidenten Barzanis mandat tog egentligen slut för tre år sedan, men förlängdes.

Det största kurdiska oppositionspartiet motsatte sig länge självständighetsomröstningen på grund av de politiska meningsskiljaktigheterna. Enligt Dlawer Ala'Aldeen, som haft insyn i processen, dröjde det faktiskt till bara dagen innan omröstningen innan det blev helt klart att den skulle hållas.

– Vi är alltid bra på att lösa problem i sista minuten. 24e september var dagen när allting bestämdes, säger han.

Men, han tror Kurdistan blir självständigt, även om det inte blir nu.

– Vi har nått en point of no return, säger han. Jag väntar mig inte en självständighetsförklaring inom veckor eller månader, det rör nog om år. Men vem vet, vi är alla förberedda på överraskningar, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista