Expert: AfD radikaliseras snabbt

1:47 min

I Tyskland har valframgångarna för det islam- och främlingsfientliga partiet Alternativ för Tyskland skakat om. Att partiledaren Frauke Petry nu hoppar av kan ses som en bekräftelse på hur AfD skiljer sig från liknande partier i Europa genom sin snabba radikalisering. Det menar en av Tysklands främsta experter på högerextremism.

Statsvetaren Hajo Funke beskriver en utveckling där Alternativ för Tyskland, år efter år, valt en allt mer radikal och delvis extrem inriktning. Efter att partiet bildades 2014, som ett euroskeptiskt parti, har de mer realpolitiska företrädarna trängts ut medan personer med öppet främlingsfientliga, islamofobisk, rasistiska och även antisemitiska ståndpunkter tar allt mer plats.

AfDs etablering i det tyska partilandskapet, som befästs med knappt 13 procent av rösterna i förbundsdagsvalet, har kommenterats med att Tyskland har blivit mer som resten av Europa. Men den snabba radikaliseringen skiljer det från liknande partier i Europa, hävdar statsvetaren vid Freie Universität i Berlin, som har forskat om högerextremism i flera decennier.

– Det specifikt tyska fenomenet består i att AfD mobiliserat auktoritära, främlingsfientliga stämningar och gett dem en politisk plattform. Uttryck för det är den nuvarande partiledningens positiva syn på den rasistiska och islamfientliga rörelsen Pegida som en naturlig allierad.

Det skiljer AfD från exempelvis det österrikiska högerpopulistiska FPÖ som strävar efter att samla en bredare väljarbas. Det var också partiledaren Frauke Petrys ambition. Men den gångna valrörelsen präglad av aggressiva och hätska kampanjer, blev en definitiv bekräftelse på den radikala riktning som resten av partledningen valt och därför lämnar hon nu partiet men behåller sitt mandat i förbundsdagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista