Valarbetare.
Abir Al-Sahlani delar ut Centerpartiets valsedlar i ett tidigare riksdagsval. Foto: JESSICA GOW / TT

Centerpartiet vill locka utrikesfödda

"Vi har inte tagit det på tillräckligt stort allvar"
1:57 min

I dag samlas Centerpartiet till stämma i Malmö. Ett centralt tema är den klyvning som Centern tycker sig se - inte minst mellan inrikes- och utrikes födda.

Samtidigt är Centern ett av de partier som har allra svårast att locka personer med utländsk bakgrund.

Tidigare riksdagsledamoten Abir Al-Sahlani leder nu ett arbete för att ändra på detta.

– Vi har faktiskt varit för lata för att utveckla vår organisation, mot att bli en inkluderande organisation. Vi har missat det tåget helt enkelt. Vi försöker hoppa på det nu, säger hon.

Frågan har förföljt Centern under många år. Partiet har avsevärt svårare att locka till sig personer med utländsk bakgrund än dem med svensk bakgrund.

I SCB:s senaste mätning från maj i år är det 12,2 procent av dem med svensk bakgrund som anser att Centern är det parti som står dem närmast. Bland dem med utländsk bakgrund är siffran 3,4 procent.

Endast Kristdemokraterna ligger lägre, och i inget annat parti är andelen sympatisörer med utländsk bakgrund så liten i jämförelse med dem med svensk bakgrund som inom Centern.

Redan inför valet 2002 var dåvarande partiledaren Maud Olofsson missnöjd med att så få med utländsk bakgrund fanns som kandidater på partiets vallistor.

Partiet har genom åren lyft fram att Centern som folkrörelse varit mycket starka på landsbygden, där det funnits få med utländsk bakgrund att rekrytera.

Abir Al-Sahlani som kandiderar till riksdagen på nytt leder sedan 2015 ett mångfaldsprojekt, för att få in minoritetssvenskar i organisationen. Hon säger att man genom åren fortsatt att rekrytera medlemmar på samma sätt som tidigare, det vill säga bland dem man redan känner.

Can Savran, partistyrelseledamot och kommunpolitiker i Åre kommun, själv med rötter i Turkiet, talar om att det riskerar bli ett moment 22.

– Får vi inte individer med utländsk bakgrund på valsedlarna, så har det i alla fall tidigare varit svårt att locka nya medlemmar med utländsk bakgrunds säger han.

Partiet har också genom åren, utan framgång, försökt att vinna röster i områden där man inte har någon förankring eller bas, säger Abir Al-Sahlani.

– Man trodde att om vi bara kampanjar i de segregerade områdena inför valet, så funkar det, men så funkar det inte. Vi måste vinna människors förtroende och vi måste ha en legitimitet att finnas på plats, och då kan inte jag från Aspudden ställa mig i Husby och kampanja och tro att jag kommer att vinna förtroende.

– Det måste vara någon från området som är engagerad centerpartist, som människor känner till, som känner anknytning och känner till historien, för att vi ska kunna detta förtroende, säger Abir Al-Sahlani.  

Centerpartiets partistyrelse satte förra året upp som mål att det i riksdagen ska finnas två utomnordiska födda C-ledamöter, 10 ledamöter i samtliga landsting och 100 personer i kommunerna.

I dag är Centerpartiet det enda riksdagsparti där inte en enda riksdagsledamot är född utanför Sverige.

Nu har organisationen utbildats - allt från hur man rekryterar till hur man håller möte - för att alla ska inkluderas. Nya medlemmar får särskild utbildning.

Abir Al-Sahlani säger att avgörande för partiet är att minoritetsvenskar kommer in på valbara platser på partiets listor inför valet.

– Vi går igenom nomineringstider, jag tror att de allra flesta partier gör det just det nu, de ska välja sin listor, och nu är det upp till bevis, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".