Lastbil från Volvo samt storägaren i Volvo AB Christer Gardell.
Christer Gardell får delvis stöd för sina planer. Foto: Thomas Johansson/TT, Malin Hoelstad/TT

Kritik mot att dela Volvo AB i tre bolag

Utveckling och inköp kan bli dyrare, spår kritiker
1:49 min

Storägaren i Volvo, Christer Gardell och hans investmentbolag Cevian Capital, kritiseras för sina planer att splittra Volvo AB i tre olika börsbolag.

Peter Månsson, facklig företrädare för Sveriges Ingenjör på Volvo, är skeptisk till förslaget.

– Det som vi känner är att vi har mycket syneriger idag med gemensamma plattformar och it-lösningar, vi tror tvärtom att man behöver ha ännu öppnare dörrar mellan bolagen i Volvo AB. Och vi ser en risk att alla ska göra samma sak, något som blir ännu dyrare, säger Peter Månsson.

Det var måndags som storägaren Christer Gardell och Cevian Capital gick ut i tidningen Dagens Industri och sa att det nu är dags att dela upp Volvo AB och renodla verksamheten i tre olika bolag: Volvo Trucks - alltså lastbilar, Volvo CE med bland annat grävmaskiner och Volvo Penta med båtmotorer.

Den femte största ägaren i Volvo, AMF, med drygt 2,8 procent av kapitalet stödjer förslaget om att knoppa av Volvo CE, säger aktiechefen Anders Oscarsson.

– Vi tror att respektive affärsgren får större uppmärksamhet, och det vet man av erfarenhet att man får högre börskurser och det är därför som man investerar i bolag som Volvo, säger Anders Oscarsson.

Men Christian Berggren, professor i Industriell organisation vid Linköpings universitet, anser tvärtom att Volvo AB blir svagare en uppdelning. Motorer och avgasrening, som bolagen i dag har gemensamt, är dyra att utveckla på egen hand - och inköpen blir dyrare.

– Utveckla drivlinor gör man aldrig internt, man måste ha med sig underleverantörerna. Volvo AB kan framstå som ett stort företag, men litet i förhållande till sina konkurrenter, säger Christian Berggren.

Ekonomiekot har sökt Industrivärden, som är den andra stora ägaren, men de vill inte kommentera andra ägares uttalanden i media.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".