En kvinna går förbi en vägg med affischer med budskap om söndagens katalonska folkomröstning.
1 av 2
Affischer med budskap om folkomröstningen. Foto: Manu Fernandez/TT
Ferran Barniol I Barcelona.
2 av 2
Ferran Barniol I Barcelona. Foto: Margareta Svensson/Sveriges Radio.

Fler åtgärder i försök att hindra Kataloniens folkomröstning

Stämningen i Katalonien tätnar inför söndagens planerade folkomröstning
2:02 min

Åklagare har beordrat polis att identifiera de vallokaler och de personer som är ansvariga för den planerade folkomröstningen på söndag. Den spanska staten försöker att förhindra att omröstningen äger rum och stänger även ner webbplatser.

I går fick den spanske premiärministern Mariano Rajoy stöd för sin hållning av den amerikanske presidenten Donald Trump, under ett besök i Washington. Trump uttalade sitt stöd för Spanien när han sa att " jag anser att det katalanska folket bör stanna i Spanien. Jag tycker att det vore dumt om de inte gjorde det".

Det är bara några dagar kvar till den planerade folkomröstningen om självständighet och den spanska staten har ökat sitt arbete med att försöka förhindra att den alls kan äga rum.

Åklagare har beordrat att skolor och andra platser som ska användas som vallokaler ska stängas ner från och med lördag. Ett femtiotal webbplatser som informerar om folkomröstningen, har stängts och ytterligare 85 hotas av stängning.

Den katalanska regionregeringen har tidigare sagt att man undersöker möjligheten att hålla folkomröstningen på nätet, med servrar i andra länder, så beskedet är fortfarande att omröstningen ska genomföras.

Men frågan om hur många som verkligen kommer att kunna rösta leder också till att valets legitimitet ifrågasätts, samtidigt som det pågår en debatt om vad som kommer att hända om det blir ett ja i folkomröstningen.

Regionregeringen i Katalonien har ändrat lagen för att göra det möjligt att utropa en ny republik inom 48 timmar efter valet.

Men i fransk tv häromdagen sa den katalanske regionledaren Carles Puigdemont, att han i så fall först vill diskutera frågan med Spanien och EU för att det ska vara tydligt hur en övergång till självständighet ska gå till.

Åtgärderna skapar spänningar och provocerar och många här i Barcelona säger att det är den spanska statens hårda svar som har fått dem att engagera sig för en folkomröstning. Det gäller även Ferran Barniol.

– Oavsett vad som händer på söndag, så kommer vi att dagarna efter folkomröstningen troligen få se jättestora manifestationer på gatorna, tror han.

Mer om Spanien

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".