Republikaner misslyckas med att skrota Obamacare

1:46 min

Republikanernas försök att reformera sjukförsäkringssystemet har nu slutgiltligt misslyckats. Senaten skulle ha röstat om ett nytt förslag nu i veckan men sedan det står klart att rösterna inte skulle räcka, avstår man nu från att rösta.

Republikanske senatorn Lindsey Graham tackar president Trump och vice president Pence för deras stöd till försöken att riva upp Obamacare som det nuvarande systemet kallas - men det räckte inte, sedan flera republikanska senatorer meddelat att de inte stödjer det nya förslaget står det nu klart att Obamacare blir kvar tills vidare.

För republikanerna är detta ett dubbelt misslyckande. Att riva upp förre presidenten Barak Obmas mest kända reform var en av partiets viktigaste vallöften. Å att inte lyckas ena partiets senatorer i den här frågan är ett tecken på kris och djup splittring.

Att det var så bråttom att få till en omröstning nu i veckan beror på att röstreglerna för lagförslaget ändras 30.e september. Fram tills dess räcker enkel majoritet i senaten - något som republikanerna kan få ihop själva - därefter krävs 60 av senatens hundra röster, å det anses omöjligt eftersom det kräver demokratiskt stöd.

President Trump skyller misslyckandet på det han kallar "vissa låtsasrepublikaner " som inte ville ge sitt stöd till förslaget.

20 miljoner amerikaner har fått sjukförsäkring genom Obamacare och även om systemet kritiserats för att vara snårigt och bitvis ineffektivt är det enligt flera opinionsmätningar populärare bland väljarna än det republikanska förslaget och flera senatorer har haft uppenbart svårt att få med sina valkretsar på en nedmontering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista