Facebook varnas av rysk censurmyndighet

Fler förbud väntas i och med att den nya lagen träder i kraft
1:59 min

Den ryska censurmyndigheten Rozkomnadsor varnar Facebook att det kommer stängas ned, om bolaget inte följer en ny personuppgiftslag. Den innebär att utländska internetoperatörer måste placera sina servrar i Ryssland och lagra personuppgifter.

Jarovajalagen, som den kallas, har fått namn efter parlamentsledamoten Irina Jarovaja. Det är en drakonisk lag, som ger säkerhetstjänsten FSB mycket stora befogenheter. Någon hänsyn till personlig integritet finns inte i lagen, som motiveras med att den stoppar extremism och barnpornografi på nätet.

Utländska bolag som Facebook måste ge ryska myndigheter tillgång till användarnas uppgifter, genom att antingen placera servrarna i Ryssland eller ge FSB krypteringsnycklarna.

Den ryska meddelandetjänsten Telegram hotades också med stängning. En tjänst som används av miljoner ryssar och som tills i juni i år ansågs säker. Men grundaren Pavel Durov gick med på att registrera databasen officiellt, men vägrade lagra personuppgifter i sex månader. Själv lever han i exil och säger i dag att han fått propåer från FSB om att lämna ut krypteringsnycklarna för sin tjänst.

Attacken mot Facebook kom från censurmyndigheten Rozkomnadzors chef i veckan. Bland ryska bloggare och twittrare kopplas hotet mot Facebook till att Facebooks grundare Mark Zuckerberg nu kommer att förse amerikanska kongressen med 3 000 annonser, som anses kopplade till den ryska inblandningen i amerikanska presidentvalet.

Tidigare har Zuckerberg förnekat att Facebook användes av ryska så kallade botnecks för att påverka utgången av valet, men har nu backat. I USA finns önskemål om att reglera sociala media, precis som vanliga medier. Det skulle innebära att t ex Facebook måste visa vilka som finansierar politiska budskap och annonser.

I Ryssland är nätet redan hårt censurerat, yrkestjänsten Linkedin är förbjuden och fler förbud väntas i och med att den nya lagen träder i kraft nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".