Kvinna
Malin Björk (V). Foto: Emil Langvad/TT

EU vill ta emot 50 000 kvotflyktingar

"Det är välkommet att EU ökar sina ansträngningar"
1:10 min

EU-kommissisonen gör nu ett nytt försök att få EU-länderna att ta emot flyktingar från läger i Nordafrika.

Målsättningen är 50 000 flyktingar under de kommande två åren.

Initiativet välkomnas av Malin Björk från Vänsterpartiet som är EU-parlamentets förhandlare i frågan.

– Jag tycker det är välkommet att EU ökar sina ansträngningar och gradvis tar emot fler kvotflyktingar, säger Malin Björk.

EU-kommissionen utlovar 10 000 euro, omkring 100 000 kronor, i bidrag per flykting. Flyktingarna ska tas från läger i länder som EU samarbetar med i Afrika kring migration, som Libyen, Egypten, Niger, Sudan och Tchad.

Men Malin Björk vill inte att det här ska användas som påtryckningsmedel för att få de här länderna att samarbeta med EU kring att stoppa migranter på väg till Europa.

EU-kommissisonen föreslår också att privatpersoner och ideella föreningar ska kunna sponsra vidarebosättning av flyktingar, något som Malin Björk är tveksam till.

– Man måste gå ihop och kunna betala och gå i god finansiellt för en flykting, och ens flyktingstatus ska ju inte bero på om någon kan lassa upp pengarna som behövs för ditt mottagande, utan på dina skyddsskäl och att och att du behöver en tillflykt, säger Malin Björk.

För tre år sedan beslutade EU att ta emot drygt 20 000 så kallade kvotflyktingar via FN:s flyktingorgan UNHCR. Det målet är nu nått, och nu höjs alltså ambitionsnivån ytterligare.

EU-kommisisonen vill också att EU-länderna gör mer när det gäller återvändande, att skicka tillbaka asylsökande som fått avslag. EU ska under nästa år arbeta fram konkreta planer för varje land och EU-länderna ska regelbundet redovisa de insatser som görs nationellt.

EU-länderna ska också gemensamt sätta press på länder om inte vill ta tillbaka egna medborgare, till exempel genom att vägra ge visum till regeringstjänstemän i de länderna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".