Export, Scania
Maskiner och transportmedel är en stor svensk export. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Scania döms till böter på 8 miljarder kronor – för att ha deltagit i kartell

”Har försökt påverka den politiska processen”
0:30 min

EU-kommissionen dömde i dag lastbilstillverkaren Scania till böter på motsvarande över 8 miljarder kronor för att ha deltagit i en kartell under 14 år.

Scania och fem andra lastbilstillverkare samarbetade om prissättning och vältrade över kostnader för ny teknik för nya utsläppskrav på kunder.

Enligt domen påverkade kartellen ett avsevärt antal transportföretag i Europa eftersom Scania och övriga lastbilsföretag i kartellen tillverkar fler än nio av tio medelstora och tunga lastbilar som säljs i Europa.

Scania planerar att överklaga:

– Vi anser att vi är oskyldiga. Vi har inte träffat några överenskommelser med övriga tillverkare när det gäller prissättning och vi har inte heller försenat introduktionen av nya motorer som uppfyller EU:s lagkrav om avgasutsläpp, säger Karin Hallstan, talesperson för Scania, till TT.

– Vi behöver lite tid att gå igenom detta i sin helhet, men om ingen väsentlig ny information har framkommit i utredningen så planerar vi att överklaga, säger hon.

Övriga lastbilsföretag dömdes redan tidigare i sommar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".