Terrorattack på Drottninggatan
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Så ska svensk lag skärpas mot terror

"Det skulle kunna vara hackerattacker mot flygplatser"
1:38 min

Egenstudier i vapenteknik, terrorresa till land där man är medborgare och grovt dataintrång. Det är några förslag om skärpta terrorlagar.

I dag lade regeringens utredare fram en rad förslag till skärpt terrorlagstiftning. De presenterades på Rosenbad av Lars Werkström, rättschef vid Åklagarmyndigheten. På plats var även justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S).

– Vi välkomnar de här förslagen, säger han.

Bakgrunden till utredningen är EU:s nya direktiv vad gäller terrorbrott. Sverige behöver anpassa sin lagstiftning senast i september nästa år.

Exempel på sådant som kan komma att klassas som terrorbrott är självstudier i vapenteknik samt innehav av vissa typer av vapen och ämnen. Även terrorresor till land där man själv är medborgare och grovt dataintrång i syfte att skapa terroreffekt kan bli klassat som terrorbrott.

– Vi kan nog räkna med att terrorister kommer använda sig av dataintrång och därför känns det rätt att ta med den aspekten, säger Morgan Johansson.

– En hackerattack mot banker, kärnkraftverk eller flygplatser skulle kunna vara ett terrorbrott enligt förslaget, säger utredaren Lars Werkström.

När det gäller finansiering så är det i dag olagligt att finansiera terrorbrott. Den lagstiftningen ska utvidgas och ska även gälla medverkan, försök och förberedelse av terroristverksamhet.

Lars Werkström tycker dock inte att Sverige ligger efter när det gäller terrorlagarna.

– Det är inte mitt intryck, snarare att vi ligger väldigt långt fram, säger Lars Werkström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".