Kvinna sitter i fåtölj.
Socialminister Annika Strandhäll. Foto: Anna Larsson/Sveriges Radio.

Avancerad vård ska ges på färre svenska sjukhus

"Idag dör 500 personer per år på grund av brist på specialistvård"
2:40 min

Regeringen vill centralisera den avancerade vården ytterligare för att ge patienter tillgång till läkare med större erfarenhet.

Målet är att färre patienter ska fara illa på grund av för låg kompetens hos läkarna, säger socialminister Annika Strandhäll.

– Som det är idag så dör ungefär 500 personer per år på grund av läkare och vårdteam som inte får tillräcklig träning på specifika ingrepp. Orsaken är ju att ingreppen utförs på för många olika platser runt om i landet. Det krävs att man har tillräckligt många och att vården är tillräckligt koncentrerad, säger Annika Strandhäll.

Idag är det en mycket liten del av svensk sjukvård som bara får göras på några få platser i landet. Det handlar till exempel om barnhjärtkirurgi, brännskadevård och hjärttransplantationer.

Utöver det pågår en centralisering av flera cancerdiagnoser, som matstrups- och peniscancer för att patienterna ska få vård av så erfarna läkare som möjligt.

Men socialministern är mycket tydlig när hon säger att dagens försök att centralisera svåra ingrepp inte lyckats tillräckligt bra.

– Idag går det för långsamt och det är för krångligt, säger hon.

Försöken att centralisera vården av mer ovanliga cancerformer inleddes 2011. Men det visade sig vara mycket svårt och tidskrävande att genomföra.

Idag har landstingen efter många och långa diskussioner enats om att vissa diagnoser kanske ändå görs bäst på ett fåtal specialiserade kliniker.

Men den här processen har varit seg och på några håll har man vägrat att skicka sina patienter till mer erfarna läkare på annat håll.

Så en ännu högre koncentration av specialistvård som regeringen nu föreslår kan stöta på patrull både bland patienter och personal, men Annika Strandhäll har bestämt sig.

– Det här blir ju en ny ordning nu och vår uppfattning är att det finns en bred uppslutning bakom det förslag som regeringen nu går fram med. Det är nödvändigt och också en patientsäkerhetsfråga.

Många patienter vill ju också stanna på sitt hemsjukhus. Får de det i det nya systemet?

– Socialstyrelsen ska gå igenom vilken sjukvård som omfattas av det här och då handlar det om att det kommer att bli fem platser i landet och sedan kommer en nämnd få avgöra vilka platser det är ska allokeras till.

– Så svaret är väl nej, men jag tror att de allra flesta patienterna är väldigt intresserade. Man vill nog gärna ha en kirurg som har övat tillräckligt mycket på det ingrepp som ska göras, säger socialministern.

Om du hade en svårt sjuk anhörig, skulle du välja närsjukhuset eller skulle du välja en klinik som kanske ligger väldigt långt bort?

– Jag skulle vilja att min anhöriga får den absolut bäst tänkbara vården, av den bästa kvaliteten. Framförallt när det handlar om sådana här väldigt specifika, komplicerade diagnoser som det många gånger handlar om här, säger socialminister Annika Strandhäll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".