Porträtt på två män.
Anti-etablissemangskandidaten Roy Moore vann ett primärval i delstaten Alabama. Donald Trump stod bakom hans motståndare. Foto: AFP/TT

Moores seger i Alabama – hårt slag mot Trump

Anti-etablissemangskandidat tog hem primärval
1:36 min

Reaktionerna i USA är starka efter att anti-etablissemangskandidaten Roy Moore segrade i ett primärval i delstaten Alabama.

Donald Trump hade satsat personlig prestige på Moores motståndare och nu fruktar den republikanska parti-toppen en våg av utmanare utifrån.

Analytiker beskriver valresultatet som ett hårt slag mot Trump och ett tecken på det allt blodigare inbördeskriget inom det republikanska partiet.

Roy Moore är skarpt kritisk till den republikanska partitoppen. Han är en frispråkig evangelist och fram tills nu mest känd för att han som chefsdomare för Alabamas högsta domstol flera gånger blivit av med jobbet sedan han själv inte velat följa lagen.

Han motsatte sig bland annat samkönade äktenskap häromåret trots att det numera är tillåtet i USA.

Moore kampanjade uttryckligen mot republikanernas majoritetsledare i senaten, Mitch Mcconnell, och aviserar att han, om han vinner valet mot den demokratiske kandidaten, kommer att göra allt för att röra runt i Washington.

Valrörelsen mellan de båda republikanska kandidaterna blev en illustration över maktkampen inom partiet. Donald Trump, som själv reste till Alabama för att kampanja för Mores motståndare Luther Strange, hamnade därmed i tydlig konflikt med sin tidigare chefsstrateg Steve Bannon som stödjer Moore.

Nu fruktar det republikanska partiet att deras kandidater framöver, både till fyllnadsval och inför mellanårsvalet nästa år, kommer att utmanas av anti-etablissemangskandidater som Moore.

Många frågar sig också i vilken utsträckning Donald Trump, som själv gjort stort nummer av att utmana eliter och etablissemang, egentligen har kontroll över den rörelse som fått näring av hans seger i presidentvalet förra året.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".