Trump har föreslagit största förändringen i USA på 30 år

1:27 min

I USA  har president Donald Trump presenterat en mycket omfattande skattereform med stora skattesänkningar för både privatpersoner och företag.

Däremot saknas detaljer om hur skattesänkningarna ska finansieras.

– Vi ska sänka skatten för medelklassen, förenkla skattesystemet och ta tillbaka jobben till USA.

Det var löftet när Donald Trump presenterade sitt skatteförslag i delstaten Indiana. Inkomstskatten ska sänkas till max 35 procent from dagens nära 40 och bolagsskatten sänks från 35 procent till 20 - om förslaget går igenom.

Skatteklasserna blir också färre, i stället för dagens sju olika varianter skulle det bli tre klasser, ett sätt att förenkla dagens system i USA.

Trump påpekade under sitt tal att det är medelklassen som är vinnarna med det här förslaget och inte de allra rikaste.

Samtidigt föreslår han en slopad fastighetsskatt som skulle gynna många av landets välbärgade - liksom flera av skattesänkningarna skulle göra.

Mest frågetecken finns kring finansieringen av förslaget.

Alla sänkningar skulle betyda biljoner i minskade intäkter för statskassan. Men förslaget är också snarare ett startskott än ett slutbud - hårda diskussioner om detaljerna återstår både inom det republikanska partiet och med de demokrater som kan tänkas stödja förslaget.

Först i slutet av året tros ett skattepaket vara så färdigt att det kan röstas igenom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista