Merkel
Foto: TOBIAS SCHWARZ

Efter valet i Tyskland – vilket ansvar bär Merkel för partiets ras?

"Det är klart att hon bär ansvar för hur det gick i valet"
1:57 min

Samtidigt som en intensiv eftervalsdebatt har tagit fart i Tyskland är det redan dags för nästa valrörelse. I går kväll var Angela Merkel på Kristdemokraternas upptaktsmöte inför delstatsvalet i Niedersachsen om två veckor.

– Den just avslutade valrörelsen har lärt oss många läxor, sa förbundskanslern. Men hon hade inga konkreta besked om hur hon vill locka tillbaka de drygt en miljon CDU-väljare som istället gav sin röst till det högerradikala Alternativ för Tyskland eller de 1,3 miljoner som hellre valde liberalerna, FDP.

I eftervalsdebatten som bara börjat handlar mycket om vilket ansvar Merkel bär för partiets sämsta val sedan förbundsrepublikens grundande. Bland besökarna som fyllt mässhall nr.39 i Hildesheim gick meningarna isär.

– Det var väntat. Människor är missnöjda med så mycket, från flyktingpolitiken till förhållandena på arbetsmarknaden, sa Gerhard Schmidt som tror att det kan föra något gott med sig, att de etablerade partierna skakas om. 

Längtan efter förändring är ett återkommande tema.

– Hon måste komma med något nytt och inte bara hålla fast vid det gamla.

Men andra tycker att kritiken mot Merkel är överdriven.

– Det är klart att hon bär ansvar för hur det gick i valet. Men hon tar också ansvar för sina beslut medan andra duckar, sägen en lokal CDU-politiker, som inte alls håller med dem som börjar prata om partiledarskifte. 

Innan delstatsvalet i Niedersachsen är avklarat den 15 oktober kommer varken en djupare analys av resultatet i förbundsdagsvalet att göras eller seriösa koalitionsförhandlingar att inledas. Ingen vill riskera uppslitande debatter som kan äventyra ytterligare ett val.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".