En bild från Panama City monterad tillsammans med bild på Skatteverkets logga. Foto: Scanpix. Montage: Sveriges Radio.
De svenska myndigheterna har svårt att komma åt uppläggen där kriminella personer utnyttjar Sverige för penningtvätt. Foto: Foto: Scanpix. Montage: Sveriges Radio.

Uppgift: Sverige används för skatteflykt

Trots tidigare larm har regeringen inte agerat i frågan
1:24 min

Kriminella personer använder luckor i svensk lag för att tvätta pengar, skriver Dagens Nyheter. Genom uppläggen har de svenska myndigheterna svårt att granska företagen.

Enligt Dagens Nyheter finns flera hål i den svenska lagen som gör att kriminella personer från utlandet kan tvätta pengar genom företag registrerade i Sverige. Tidningen har upptäckt flera bolag med kopplingar till ryska kriminella som öppet erbjuder upplägg för att gömma undan pengar.

I sin marknadsföring skriver företagen att Sverige är ett enkelt land att använda för penningtvätt.

En omständighet som de kriminella utnyttjar är att de svenska myndigheterna inte kan kontrollera utländska personer som registrerar företag i Sverige på samma sätt som myndigheterna kan kontrollera svenska medborgare.

Det innebär att myndigheterna har svårt för att hindra personer dömda för finansbrott utomlands från att starta företag i Sverige.

Enligt tidningen är ett vanligt upplägg att de kriminella personerna startar kommanditbolag i Sverige. Bolagen ägs i sin tur av företag i skatteparadis som Panama och Seychellerna. Genom att registrera sina företag hos Bolagsverket ger personerna sken av att stå under svensk kontroll.

Dagens Nyheter skriver att Sverige har fått internationell kritik för bristande kontroll av det här upplägget. Också länsstyrelsen i Stockholm har slagit larm om fenomenet, men trots det har inte regeringen agerat i frågan, enligt tidningen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".