Några av Vilassar de Dalts pensionärer möts på den lokala baren.
1 av 3
Några av Vilassar de Dalts pensionärer möts på den lokala baren. Foto: Margareta Svensson/SR
Joan Puig Abat tror att han kommer att hindras från att rösta på söndag.
2 av 3
Joan Puig Abat tror att han kommer att hindras från att rösta på söndag. Foto: Margareta Svensson/SR
Xavier Godas, borgmästare i Vilassar de dalt planerar för folkomröstningen om Kataloniens självständighet på söndag.
3 av 3
Xavier Godas, borgmästare i Vilassar de dalt planerar för folkomröstningen om Kataloniens självständighet på söndag. Foto: Margareta Svensson/SR

Oklart om folkomröstningen i Katalonien kan genomföras

I Katalonien är den stora frågan nu om folkomröstningen kommer att kunna genomföras eller inte på söndag. Den spanska staten har förbjudit folkomröstningen eftersom den inte har stöd i den spanska lagen och den katalanska polisen har beordrats att spärra av vallokaler.

Joan Puig Abat i den lilla byn Vilassar de dalt tror inte att han kommer att kunna rösta och tycker inte att det känns bra.

– Jag vill gå och rösta, men jag kommer inte att kunna göra det, säger Joan Puig Abat, en av de pensionärer som Ekot träffar i det lilla samhället Vilassar de dalt starx utanför barcelona.

– Alla ska kunna rösta hur de vill, ja, nej eller blankt, men att hindras från att rösta känns inte bra, säger han.

Lilla Vilassar de dalt med 8 700 invånare, kallar sig en självständig kommun – kommunledningen och de flesta av invånarna här är för självständighet för Katalonien.

Kommunhuset pryds av en banderoll med orden "ja till demokrati". Borgmästaren Xavier Godas från Socialistpartiet Esquerra säger att planeringen pågår inför söndagens val, men att han inte vet om det går att genomföra.

Den katalanska polisen har beordrats av åklagare att spärra av vallokaler och hindra folk från att rösta och det kan bli svårt att upprätthålla ordningen.

De som inte får rösta väntas protestera, men fredligt eftersom minsta våldshandling riskerar det förtroende man byggt upp och det skulle ge den spanska staten anledning att ingripa, säger han.

Borgmästaren själv riskerar åtal bara genom att tillåta folkomröstningen. Han hoppas att även om folkomröstningen inte kan genomföras korrekt, ändå ska få internationell uppmärksamhet, som ska ge en snabbare lösning på konflikten mellan Spanien och Katalonien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".