Porträtt på Maria Ågren.
Arkivbild. Maria Ågren, före detta generaldirektör för Transportstyrelsen. Foto: Peter Weyde/Sveriges Radio

Efter it-skandalen – Maria Ågren avskedas

"Har gjort avsteg från gällande lagstiftning"
0:55 min

Transportstyrelsens förra generaldirektör Maria Ågren avsattes av regeringen – nu har Statens ansvarsnämnd beslutat att hon även ska avskedas. Det är första gången i modern tid som en generaldirektör avskedas av regeringen.

Regeringen avsatte henne som generaldirektör i slutet av januari med motiveringen att det fanns olika syn på hur arbetet på myndigheten ska bedrivas.

Ett halvår senare avslöjade Dagens Nyheter att orsaken egentligen var att Ågren delgivits misstanke om brott i samband myndighetens upphandling av IT-verksamheten.

Maria Ågren har tagit strid för att få behålla sin tjänst och hävdar att det inte föreligger grund för avsked.

Men statens ansvarsnämnd konstaterar nu att det finns grund för avsked och meddelar idag att Ågren avskedas från sin anställning i Regeringskansliet eftersom hon ”grovt åsidosatt sina åtaganden mot regeringen”.

– Hon har gjort avsteg från gällande lagstiftning och det bedömer vi vara så allvarligt att det innebär ett grovt åsidosättande från vad som gäller för hennes anställning, säger Fredrik Wersäll som är ordförande i statens ansvarsnämnd.

Nämnden skriver i ett pressmeddelande att en myndighetschef handlar under sitt eget tjänsteansvar och vare sig om Ågren informerat regeringskansliet eller inte påverkar inte det ansvaret.

I en skriftlig kommentar till TT säger Maria Ågren:

"Regeringen har valt att pröva om mitt tidigare agerande i Transportstyrelsen är skäl för avsked. Nu har Statens ansvarsnämnd beslutat att jag ska avskedas. Jag hade hoppats få fortsatt uppdrag inom staten. Nu får jag istället ta med mig erfarenheterna i mitt fortsatta yrkesliv. Erfarenheter som bland annat handlar om ledarskap i svåra situationer och krishantering."

I och med att Ågren avskedas, inte bara från posten som generaldirektör utan också platsen i regeringskansliet, förlorar hon lön från staten.

De ekonomiska villkoren i samband med avskedandet kommer att avgöras av Statens tjänstepensionsverk.

Maria Ågren

Avskedandet grundar sig på att Maria Ågren som generaldirektör för Transportstyrelsen begick ett brott när hon medvetet åsidosatte gällande lagar vid upphandlingen av myndighetens IT-verksamhet. För detta accepterade hon i juni ett strafföreläggande.

Hon avsattes som generaldirektör för Transportstyrelsen redan i januari när hon blev delgiven misstanke. Därefter fick hon en ny tjänst som generaldirektör i regeringskansliet.

Men när det blev känt att hon fått ett strafföreläggande, begärde regeringskansliet att hon skulle avskedas från den nya tjänsten.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".