Pia Bergman samordnare på skatteverket
Foto: TT

Vill ha lagändringar för att stoppa penningtvätt

"Vi skulle kunna göra stordåd"
1:44 min

Skatteverket vill ha lagändringar för att komma åt penningtvätt i Sverige. Pia Bergman, samordnare för myndighetens arbete mot grov ekonomisk brottslighet, säger att dagens rättsläge gör det svårt för myndigheterna att samarbeta i frågan.

Ett problem för att komma åt problemet är att de inblandade myndigheterna ibland har svårt att utbyta information på grund av sekretesslagstiftningen. Pia Bergman efterlyser därför lättnader i lagen.

– Om bara våra uppdragsgivare, politikerna, ger oss möjligheter att utbyta information så kan vi göra stordåd, säger hon.

Skatteverket upptäcker allt fler fall där personer registrerar bolag i Sverige för att tvätta pengar utomlands. Oftast är det omöjligt för de svenska myndigheterna att kontrollera företagsägarna om de är utländska medborgare.

Det här uppmärksammas av Dagens Nyheter i dag. Tidningen nämner flera exempel där personer med kopplingar till ryska kriminella försöker gömma undan pengar genom företag som registrerats i Sverige.

Pia Bergman säger att det rör sig om stora belopp vid den här sortens upplägg.

– Vi pratar i alla fall om hundratals miljoner kronor. Det är alltså pengar där man har gjort kriminella aktiviteter, kriminella upplägg i andra länder, och använder Sverige som en fasad för att föra ut de här pengarna, säger hon.

Ett sätt att komma åt problemet skulle vara att ge Bolagsverket ett utökat uppdrag, menar hon.

Myndigheten har i dag i uppgift att registrera nya företag, men gör inga djupare kontroller av bolagen eller företagsägarna.

– Om man ska föra register så behöver man också ha en kontrollerande funktion, och det har man inte i dag, säger Pia Bergman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".