Norsk lagbok i en rättegångssal.
Pojken greps dagen efter terrordådet i Stockholm. Foto: Pedersen, Terje

Norrman med sprängladdning i påse inför rätta

"Han har aldrig haft intentionen att skada någon"
1:53 min

I Norge inleds i dag en rättegång mot en misstänkt terrorist. Samtidigt ställs en 17-årig yngling inför rätta. Han greps i Oslo, dagen efter terrordådet i Stockholm, med en hemmagjord sprängladdning i en påse.

Gripandet av 17-åringen vållade stor uppståndelse i Norge, inte minst för att det skedde bara drygt ett dygn efter terrordådet på Drottninggatan i Stockholm. Men ynglingen erkänner sig inte skyldig.

Han har aldrig haft intentionen att skada någon, säger 17-åringens försvarsadvokat Javeed Shah till Ekot.

Dagen efter att 17-åringen greps, den 9 april, valde norska säkerhetspolisen PST att höja terrorhotnivån i Norge. 17-åringen blev häktad misstänkt för terrorbrott.

Försvarsadvokaten kallar dock agerandet ett "pojkstreck" av en nyfiken yngling som inte var ute efter att skada någon.

Sprängladdningen hade begränsad skadepotential. Dessutom var den tillverkad av saker som man kan köpa var som helst, i vanliga butiker.

17-åringen är glad över att åklagaren till slut valde att inte ställa honom rätta för terrorbrott.

– Han är ju väldigt glad och lättad över att inte ha blivit terroråtalad, säger advokat Shah.

Ynglingen är nu i stället åtalad för att ha hanterat sprängmedel på ett sätt som vållar fara för att andra blir skadade, enligt paragraf 191 b i norska strafflagen.

Maxstraffet för det brottet är tio års fängelse, fast det återstår för åklagaren att bevisa att ynglingen faktiskt ville detonera sprängladdningen. Det nekar han alltså själv till.

I Oslo tingsrätt inleds rättegången mot 17-åringen samtidigt som den mot en nu 34-årig norrman som är åtalad för terrorbrott enligt strafflagens paragrafer 147 a och 147 d.

Enligt åklagaren verkade 34-åringen för terrorstämplade IS i Syrien under nästan 17 månader fram till våren 2016. Han är åtalad bland annat för att ha deltagit i militära operationer och militär träning i IS regi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".