Nordkoreanska företag tvingas lämna Kina

1:44 min

Kina har beordrat alla nordkoreanska företag som finns i landet att stänga ner sin verksamhet senast den 9 januari – en åtgärd som väcker oro för hur regimen i Pyongyang ska reagera.

Den ekonomiska pressen på regimen i Nordkorea ökar nu för varje dag som går. Uppgifterna om de tuffa åtgärderna mot de nordkoreanska företagen publicerades idag på det kinesiska handelsdepartementets hemsida. Bakgrunden till beslutet är att FN:s säkerhetsråd den 11 september enades om skärpta sanktioner mot Nordkorea efter att landet genomfört ytterligare ett kärnvapentest den 3 september – det sjätte i ordningen.

Det kinesiska beslutet innefattar även bolag där nordkoreanska intressen samarbetar med kinesiska företag. Nyligen beslutade Kina också att stoppa importen av textilvaror från grannlandet och dra ner på exporten av olja dit.

Ledningen i Peking är under press från framför allt USA att göra mer för att påverka Nordkorea att backa i den allt mer laddade konflikten med främst USA, där inte minst ordkriget trappats upp under den senaste tiden.

Kina är Nordkoreas överlägset viktigaste handelspartner, men Pekings politiska inflytande i grannlandet tycks ha minskat betydligt. Tidigare i veckan rapporterade bland annat sydkoreanska medier att inga – vad som beskrevs som – konstruktiva samtal förts mellan den kinesiska ledningen och den nordkoreanska sidan sedan 2013.

Den stegvis ökande ekonomiska pressen på Nordkorea delar analytiker i två läger – de som tror att den så sakteliga tvingar Kim Jong Uns regim att tona ner retoriken och söka förhandlingslösningar för att undvika ekonomisk kollaps, och de som istället tror att åtgärderna kommer att provocera Pyongyangregimen till nya utspel och vapentester.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista