Kirunagruvan. I förgrunden syns de enorma gropar som bildas när marken ovanför gruvan ger vika. Foto: Anneli Lindbäck/Sveriges Radio
1 av 3
Kirunagruvan. Foto: Anneli Lindbäck
Kirunagruvan. Foto: Nils Eklund/Sveriges Radio.
2 av 3
Järnväg på 1365 metersnivån i LKAB:s Kirunagruva. Foto: Nils Eklund
Patricia Boeg-Jensen som är forskningsingenjör vid LKAB med Kiruna i bakgrunden.
3 av 3
Patricia Boeg-Jensen som är forskningsingenjör vid LKAB med Kiruna i bakgrunden. Foto: Nils Eklund

Fracking testas i gruvor i Malmfälten

I USA används "fracking" för att utvinna skiffergas
2:02 min

I Kiruna och Malmberget testar nu gruvbolaget LKAB samma metod som den omdiskuterade "fracking"-industrin i USA använder sig av. Så kallad hydraulisk spräckning där vatten skjuts ner i berget för att skapa sprickor.

Syftet och förhoppningen är att det här ska minska skalven och skakningarna i gruvorna, enligt LKAB.

– Det vi har gjort i Kiruna är att vi har borrat ett ganska långt hål på 250 meter och sen har vi tryckt ut vatten med ett tryck på ungefär 550-600 bar. Och den här strålen har öppnat upp sprickor, horisontella sprickor, förklarar Patricia Boeg-Jensen som är forskningsingenjör vid LKAB.

I takt med att gruvan i Kiruna blir allt djupare och håligheterna under marken blir fler och fler så ökar också trycket och spänningarna i berget ovanifrån. Och förhoppningen är att de framtvingade sprickorna på mer än en kilometers djup ska lätta på den energin och det växande trycket.

– Så att det inte byggs upp och blir de här stora smällarna. Minska antalet stora seismiska händelser och framförallt magnituden, säger Patricia Boeg-Jensen.

Tanken är att metoden ska göra gruvorna säkrare.

– Både för produktion och människor och även för att säkra gruvdriften för framtiden.

Men är förhoppningen att det också ska märkas mindre ovan jord om det blir mindre större seismiska händelser?

– Ja, vi känner ju av en del av våra seismiska händelser ovan jord så det är klart, säger Patricia Boeg-Jensen.

Metoden har tidigare använts i samma syfte i gruvor Chile och Australien och det statliga gruvbolaget analyserar nu resultaten från försöken tidigare i år och ska i höst fatta beslut om de ska utöka den förebyggande hydrauliska spräckningen i större skala i Kiruna och Malmberget.

I USA har fracking-metoden i samband med utvinning av skiffergas varit omdebatterad, bland annat för oron över att de kemikalier som också används där kan förorena grundvattnet. Något som Malmfältsborna inte behöver fundera över, enligt LKAB.

– Det ska ju sägas att vi använder ju oss av bara vatten och inte några kemikalier när vi spräcker vilket ur miljösynpunkt inte ska vara någon fara, säger Patricia Boeg-Jensen vid LKAB.

Och var tar vattnet vägen någonstans?

– Ja, men det pumpas upp precis som allt annat vatten i gruvan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".