Varg.
Idag beslutades om 2018 kvoter för licensjakt på varg i Sverige. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Licensjakt på varg beslutad

"Man kommer att tycka att vi gör fel"
1:36 min

22 vargar får fällas vid nästa års licensjakt. Det beslutades idag för fem län i Mellansverige.

Beslutet om licensjakten rör Örebro, Dalarna, Västmanland, Gävleborg och Värmland.

På Svenska Jägareförbundet är man dock kritiska efter dagens besked.
Gunnar Glöersen är förbundets jaktvårdskonsulent med ansvar för rovdjursfrågor.

– Riksdagen beslutade redan 2013 att koncentrationen i några mellansvenska län ska minska och vi ser ju att stammen är lika stor idag som den var då så man har misslyckats med förvaltningen på det sättet.

 Vad vore en rimlig nivå enligt er?

– Vi anser att vargstammen totalt sett ska minska och riksdagen har beslutat att vi ska ha mellan 170 och 270 vargar. Så det rimliga vore att man fick en tilldelning så att man åtminstone kom ned till de nivåerna som våra folkvalda har föreslagit.

När Naturvårdsverket genomförde sin senaste varginventering i vintras uppskattades det svenska beståndet av varg att uppgå till cirka 355 individer.

Sedan 2015 är det Länsstyrelserna som beslutar om kvoterna vid licensjakten av varg. Maria Falkevik på viltförvaltningen vid Länsstyrelsen i Värmland, där man nästa år får fälla sex vargar, säger idag att kvoten kan förändras till januari 2018.   

– Ja, men det är ju om det tillkommer information som gör att vi behöver ändra utbredningen på jaktområdet framförallt.

– I övrigt så har vi ju fattat beslutet utifrån den kunskapen som vi hade nu vid beslutstillfället, och utifrån förra årets inventeringsresultat.

I Örebro får man nästa år fälla två vargar. På Länsstyrelsen i Örebro summerar Magnus Eklund, som är chef för miljöavdelningen tänkbara reaktioner på dagens beslut.

– Man kommer att tycka två olika saker om den här jakten. Dels att vi  jagar alldeles för lite vargar, det finns många fler vargar och vargstammen har ökat med ett femtontal individer, och då kommer man att tycka att vi jagar alldeles för litet varg.

– Dels kommer man att ställa frågan om varför vi överhuvudtaget ska jaga varg, då de här skattningsmodellerna är så osäkra.

– Man kommer att se på det här från olika håll och tycka att vi gör fel hur vi än gör, säger Magnus Eklund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".