Donald Trump och Twitter
Dagens besök i kongressen är Twitters första i utredningen. Foto: Saul Loeb/AFP Photo och Vilhelm Stokstad/TT

Twitter kopplas in i ryssutredningen

Vår utrikeskorrespondent: Ett sofistikerat ryskt påverkansarbete
1:28 min

Kongressen i USA hade idag ett möte med Twitter om företagets roll i den amerikanska valrörelsen förra året.

Ryssland tros ha försökt påverka valutgången i det amerikanska valet med bland annat Twitter och Facebook som plattform.

Twitter har hittills hållit en låg profil, till skillnad från Facebook, och har knappt kommenterat anklagelserna. Även om aktiviteten på Facebook har fått mest uppmärksamhet menar många att Twitter kan ha varit en ännu viktigare kanal. Konton på Twitter kan nämligen vara helt anonyma. Under valrörelsen verkar dessutom bottar ha använts, alltså automatiserade meddelanden, som kan spridas i mycket stor skala.

Påverkansförsöken verkar heller inte ha upphört, under den senaste veckans infekterade debatt om amerikanska fotbollspelare, som inte har velat stå upp under nationalsången, har nätverk på Twitter med ryska kopplingar agerat på båda sidor i diskussionen.

I de omfattande utredningarna som pågår just nu tonar bilden av ett sofistikerat ryskt påverkansarbete fram. Inte bara ett försök att smutskasta Hillary Clinton och gynna Donald Trump, utan också på ett djupare plan orsaka splittring och kaos i det amerikanska samhället.

Dagens besök i kongressen är Twitters första i den här utredningen och hålls bakom stängda dörrar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".