Eu-toppmöte i Tallinn, ledarna oense
Nederländernas premiärminister Mark Rutte, Storbritanniens premiärminister Theresa May och Frankrikes president Emmanuel Macron och statsminister Stefan Löfven. Foto: Jason DeCrow/AP, John Stillwell/AP, LUDOVIC MARIN/AFP, Tina Magnergård-Bjers/TT

"Vi vill att EU tar ökat ansvar för säkerheten"

Många frågor om EU:s framtid inför toppmötet
1:04 min

Ikväll samlas samlas EU:s stats- och regeringschefer i Tallinn för att under ett knappt dygn träffas och prata om unionens framtid. Ett viktigt möte säger Estlands president Kersti Kaljulaid till vår EU-korrespondent.

Det tyska valet med en försvagad Angela Merkel som tysk förbundskansler och utspel från både britternas premiärminister Theresa May och den franske presidenten Emmanuel Macron har gjort att mötet, och särskilt kvällens middag, här i Tallinn har blivit intressant.

Middagen är starten på ett toppmöte som i första hand skulle handla om unionens digitalisering, men många frågor om EU:s framtid pockar på uppmärksamhet och lär ta över diskussionerna ikväll.

– Här gäller det att vi tar fasta på de frågor som vi redan har på dagordningen och ser till att leverera vad gäller flyktingfrågan, migrationsfrågan, arbetslösheten och hur vi ska öka medborgarnas säkerhet i våra länder, sa statsminister Stefan Löfven strax före mötets början.

Emmanuel Macron vill ha stöd från de andra EU-ledarna för sin linje om ett ännu tätare EU-samarbete, bland annat när det gäller försvaret. Något som statsminister Stefan Löfven också är intresserad av.

– Vi vill att EU tar ett ökat ansvar för säkerheten och inte minst tryggheten i vårt omedelbara närområde. Nu har vi sagt ja till att påbörja ett samarbete som utgår från vad länderna själva vill bidra med, säger Stefan Löfven. 

Frågan är dock om den franske presidenten får det omedelbara stöd som han vill ha, med tanke på att både Tysklands Angela Merkel och Nederländernas premiärminister Mark Rutte vill avvakta en tid, och Rutte har till och med sagt att Macron får lugna ner sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".