Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Säsongsinfluensan försenad i år

Publicerat fredag 29 september 2017 kl 06.00
Mia Brytting, Folkhälsomyndigheten: Riskgrupper bör vaccinera sig
2:00 min
Kvinna framför byggnad
Mia Brytting, enhetschef vid Folkhälsomyndigheten. Foto: Anna Larsson/Sveriges Radio.

Vinterns influensa väntas inte nå sin topp förrän i januari nästa år. Många landsting ger gratis vaccin till riskgrupperna.

Smittskyddsexperter och vårdpersonal planerar nu för hur årets influensa-epidemi ska hanteras i vården. Vilka influensastammar som kommer att dominera i vinter vet man inte än.

Men det kan handla om en typ av influensa B, som inte förekommit särskilt mycket de senaste åren i Sverige, men som nu finns på södra halvklotet.

– Ja, eftersom vi hade en väldigt intensiv säsong av influensa H3N2 den här säsongen som gick, så tror jag inte att den blir så mäktig den här säsongen uppe hos oss. Troligtvis blir det influensa B som kommer att cirkulera i större omfattning, säger Mia Brytting, enhetschef vid Folkhälsomyndigheten.

Och vad betyder det för dem som smittas?

– Ja, det spelar egentligen ingen roll om du smittas av influensa A eller B, du kan bli lika allvarligt sjuk oavsett. Och det är egentligen alla de som tillhörde de här olika riskgrupperna som vi har. 

– Det är alltså personer över 65 år, gravida efter vecka 16, eller om man har t ex kronisk hjärt- eller lungsjukdom - då tillhör man ju en medicinsk riskgrupp oavsett vilken ålder man har. Då bör man vaccinera sig, säger Mia Brytting.

Trots de årliga kampanjerna om vikten av vaccin för äldre och människor med hälsoproblem, har det de senaste åren bara varit knappt hälften av äldre som har vaccinerat sig. Och förra året avled ovanligt många över 65 - mellan 3 och 4000 äldre uppskattas ha dött  i sviterna efter säsongsinfluensan.

Men den som är fullt frisk och inte tillhör en riskgrupp behöver inte vaccinera sig, enligt Mia Brytting.

– Då klarar man av en influensainfektion. Man kan bli trött och bli liggande i en veckas tid. Men det kan ju vara så att man vill resa på en drömresa och inte bli sjuk, alternativt man vill skydda någon annan. Man kan ha äldre föräldrar hemma eller man har småbarn som man inte vill smitta, då kan man ju vaccinera sig själv för att skydda dem, framhåller Mia Brytting.

I många landsting är vaccinet gratis för riskgrupperna och årets vaccinationskampanj inleds den 7 november. Det tar ett par veckor innan vaccinet ger skydd, men i år kommer epidemien troligen att komma lite senare än förra året.

– I Sverige kommer vi nog börja få se cirkulation av influensa i slutet av november - december, men jag tror inte det kommer att ta riktigt fart förrän i januari, säger Mia Brytting.

Faktaruta - här är riskgrupperna:

¤ Personer över 65 år

¤ Gravida efter vecka 16

¤ Personer med kronisk hjärt- eller lungsjukdom

¤ Personer med lever- eller njursvikt

¤ Personer med nedsatt immunförsvar eller lungkapacitet

¤ Personer med diabetes

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".