Finansmarknadsminister Per Bolund (MP).
Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) menar att rgeringen vidtagit åtgärder för att få stopp på penningtvätten. Foto: Janerik Henriksson/TT

"Vi är beredda att se om regelverken behöver ändras"

Per Bolund (Mp): Inte acceptabelt att Sveriges goda rykte används på det här sättet.
1:30 min

Företag i skatteparadis registrerar bolag i Sverige för att undvika att betala skatt, det framkommer i en granskning som Dagens Nyheter har gjort. Skatteverket menar att det här är ett upplägg som blivit allt vanligare, vilket oroar finansmarknadsminister Per Bolund.

– Det är självklart inte acceptabelt att man använder Sveriges namn och goda rykte för att skapa affärsmöjligheter när man inte har rent mjöl i påsen, säger Per Bolund.

Utöver penningtvätt menar finansmarknadsministern att sådana här upplägg, där utländska medborgare startar kommanditbolag i Sverige för att undvika att betala skatt i sina hemländer, i värsta fall kan användas till att finansiera terrorism.

Skatteverket menar att det rör sig om hundratals miljoner som göms undan på det här sättet och efterfrågar därför lagändringar för att få stopp på problemet. Bland annat vill man att Bolagsverket ska få ett utökat uppdrag, som går ut på att myndigheten utöver att föra register även ska få en kontrollerande funktion.

– Det är något som kommit fram i tidigare utvärderingar och utredningar. Vi har med en skrivning i budgeten om att vi är beredda att se över om Bolagsverket behöver ändrade instruktioner för att vara en del i arbetet mot organiserad brottslighet.

Hos Skatteverket vill man även att Bolagsverket, Skatteverket och Finansinspektionen ska ges större möjlighet att utbyta information, något som idag hindras av sekretess.

Per Bolund menar att det samordningsorgan inom polisen, som ska samla ansvariga myndigheter, och som sätts på plats vid årsskiftet, kommer att underlätta kommunikationen mellan myndigheterna.

– Men vi är självklart beredda på att titta om vi behöver förändra regelverken för att effektivisera myndigheternas arbete.

Per Bolund säger även att regeringen redan vidtagit åtgärder, främst genom den nya penningtvättslagen som trädde i kraft den 1 augusti i år.

– Den lagstiftningen tar stora steg framåt, genom att ge nya muskler till myndigheterna och även höga böter för den som inte följer regelverken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".