Säpo: NMR kommer öka sin aktivitet

2:28 min

Göteborg mobiliserar för att det kan bli oroligt i samband med Nordiska motståndsrörelsens demonstration i morgon. Demonstrationen kan bli den största på senare tid och motdemonstranterna väntas bli ännu fler.

Antalet personer kopplade till olika extremistmiljöer ökar i Sverige och aktiviteterna från Nordiska motståndsrörelsen kommer bli fler under nästa år, enligt Säkerhetspolisen.

Ahn-Za Hagström, är analytiker på Säpo.

– Vi vet att extremistmiljöernas verksamhet går i vågor och vi vet också att de ökat under valår som vi har nästa år. Där vet vi att Nordiska motståndsrörelsen har för avsikt att ställa upp. Vår bedömning är att antalet aktiviteter kommer öka nästa år och det gäller både vit makt-miljö och den autonoma miljön, säger Ahn-Za Hagström.

Säkerhetspolisen räknar med att det finns cirka 3000 personer inom de våldsbejakande extremistmiljöerna i Sverige. En kraftig ökning från ett hundratal på bara några år. Cirka 2000 beräknas vara islamistiska extremister och resten fördelat på höger- och vänsterextrema grupper och där de olika grupper till viss del föder varandra säger Ahn-Za Hagström.

– Vi bedömer att det finns en slags radikaliseringstriangel där de påverkar varandra. Ser vi enbart till vit makt och autonoma miljön så ser vi historiskt att det finns långa kedjor av aktioner och hämndaktioner där man är varandras motståndare, säger Ahn-Za Hagström.

Demonstrationen av Nordiska motståndsrörelsen i Göteborg blir den fjärde stora sedan första maj förra året. I Stockholm och Falun samlade organisationen cirka 500 personer. I Göteborg mobiliserar NMR för att bli minst 1000 och motdemonstranterna väntas bli ännu fler.

Aktiviteterna från nazistiska NMR har ökat. Främst handlar det om opinionsbildning som flygblad och affischering men också aktioner som att agera badvakt på badhus och att man använder våld. Till exempel har personer med kopplingar till NMR attackerat deltagare i olika pridetåg och i Göteborg har tre personer dömts för flera bombattentat.

– Det är oerhört allvarligt ur ett demokratiskt perspektiv på längre sikt om människor upplever att de inte har rätt att mötas och uttrycka en åsikt eller manifestera på olika sätt, det vill säga utnyttja sina grundlagsskyddade fri och rättigheter, säger Ahn-Za Hagström.

Och i Göteborg enas nu muslimer och judar sida vid sida i en gemensam rädsla för nazismen.

Yaser Hamoud är ordförande för interreligiösa rådet i Göteborg.

– Vi måste reagera tillsammans, tillsammans med andra goda krafter i Sverige, alla måste få känna sig trygga, säger Yaser Hamoud ordförande för interreligiösa rådet i Göteborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista