Man
1 av 3
Statsminister Stefan Löfven. Foto: Tina MagnergÃ¥rd Bjers/TT
poliser i förgrunden
2 av 3
Polis på plats vid en tidigare otillåten nazistmarsch i centrala Göteborg. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Svartklädda män går med grönvita flaggor.
3 av 3
Den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen marscherar med plakat och flaggor. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Statsministern överväger hårdare lagstiftning

"Vi måste se över det här på riktigt"
1:40 min

Inför lördagens nazistdemonstration i Göteborg har statsminister Stefan Löfven kallat till sig rikspolischef Dan Eliasson för att diskutera hur nazistiska demonstrationer ska kunna stoppas.

– Vi har ett problem i Göteborg, naturligtvis. Men det är större än så och vi måste se över det här på riktigt – om nuvarande lagstiftning är tillräcklig för att motarbeta den här typen av krafter. Och om vi behöver ändra lagstiftningen, så att vi så tydligt som möjligt kan motarbeta nazismen, säger Stefan Löfven.

Garanterar rikspolis Dan Eliasson att det kommer att ske på ett bra sätt det här? 

– Dan Eliasson säger att man har förberett på det bästa sätt man kan göra, säger Stefan Löfven. 

Stefan Löfven har samtalat både med justitieminister Morgan Johansson och rikspolischefen Dan Eliasson.  

Regeringen har också bjudit in oppositionspartierna – utom Sverigedemokraterna – den 11 oktober för att diskutera om lagstiftningen behöver skärpas för att stoppa nazistiska demonstrationer. 

Grundlagen ger rätt att demonstrera, men det är inte den som behöver ändras, enligt Stefan Löfven. 

Istället kan det vara hets-lagstiftningen. Det gäller till exempel Nordiska Motståndsrörelsens användning av Tyr-symbolen i form av en pil på sköldar och flaggor. 

– Vi menar att ja, den här symbolen är en tydlig nazistisk symbol. Det är min personliga uppfattning, säger Stefan Löfven och fortsätter:  

– Hur lagen ska tolkas, det måste polis- och rättsväsende avgöra. Är det då så att det inte ryms inom nuvarande lagstiftning. Då är det av det skälet som vi kanske behöver se över lagstiftningen och om den ska ändras.

– För jag är mycket tydlig. Vi ska se till att försvåra så mycket det någonsin går, inom demokratins gränser, för den här typen av grupper att verka, eftersom de verkar mot demokratin – mot vårt Sverige - på ett sätt som inte är acceptabelt. Och då ska de möta rejält motstånd, säger statsminister Stefan Löfven.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".