Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Internationell flygtrafik till kurdiska flygplatser stängs av

Publicerat fredag 29 september 2017 kl 13.03
Hårda ord efter folkomröstningen om självständighet
(2:12 min)
Bildkollage med folk som firar och folk som räknar röster.
1 av 2
Foto: AFP/TT
Man framför hus
2 av 2
Mohammedali Yaseen Taha är rådgivare i det största kurdiska partiet. Foto: Johan-Mathias Sommarström/Sveriges Radio

I Irak går tidsfristen ut i dag för den självstyrande kurdiska regionen att lämna över alla flygplatser och landgränser till centralregeringen i Bagdad.

Tonläget skärps efter folkomröstningen i måndags och det irakiska parlamentet hotar med militär för att ta över omtvistade oljefält i Kirkuk rapporterar vår korrespondent.

Det har varit en eskalering i hårda ord efter att den självstyrande kurdiska provinsen valde att verkligen genomföra folkomröstningen om självständighet.

Irak och Turkiet genomför gemensamt en militärövning, irakiska generaler har rest till Teheran för att prata militärt samarbete med Iran och allt luftrum över Iran för flyg till och från det kurdiska området är stängt.

I Bagdad kommer dagligen skarpa uttalanden och hot om både ekonomiska sanktioner och militär eskalering.

Parlamentet har bland annat bett premiärministern att ge order om att skicka styrkor till det omtvistade, oljerika och mycket spända Kirkuk. Parlamentet vill att centralregeringen tar kontroll över regionens oljefält, med våld om det skulle behövas. Dessutom kräver man att få kontroll över gränsposteringarna i Kurdistan.

Men den regionala regeringen skriver i ett uttalande att Bagdads krav är "olagliga", rapporterar den kurdiska tv-kanalen Rudaw.

Turkiet har sagt att de i fortsättningen bara samarbetar med Bagdad inte med Erbil och har hotat strypa oljeflödet. De har också hotat stänga landgränsen men än så länge är den öppen.

Däremot kommer alla internationella flyg att ställas in från och med i eftermiddag till och från alla flygplatser i det självstyrande Kurdistan. Flera länder har uppmanat sina medborgare att så snabbt som möjligt lämna området. Det kan bli svårt att ta sig ut.

Iraks premiärminister säger att folkomröstningens resultat aldrig kommer att accepteras och att Bagdad aldrig kommer att förhandla med kurderna utifrån resultatet av folkomröstningen.

Det kurdiska styret visste att motgångarna och de hårda orden skulle komma.

– Det kommer inte gå till så att vi förklarar självständighet direkt, det är en process som vi är beredda på att den kommer att ta lång tid, vi pratar inte månader utan år säger Mohamedali Yaseen Taha, rådgivare i det största kurdiska partiet.

Trots alla hårda ord och risk för än värre stukad ekonomi är många i det självstyrande Kurdistan ändå nöjda. "Vi har gasats under Saddam, vi har begravts levande och vi har förföljts, om det finns ett pris att betala för självständighet är vi beredda att betala" är en vanlig åsikt bland fortfarande firande kurder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".