Efter orkanen: Miljoner människor utan ström i Puerto Rico

2:15 min

Det har gått mer än en vecka sedan orkanen Maria passerade över Puerto Rico. Nu är det ont om mat och dricksvatten, och miljoner människor är utan ström.

Spåren efter orkanen finns kvar överallt i Puerto Ricos huvudstad San Juan.

De få träd som inte fallit ner eller är sönderbrutna har inga löv kvar, fönsterrutor är krossade, stora hål finns i taken och plåt som suttit på byggnader ligger i drivor vid vägkanten.

Då är San Juan en stad som drabbats relativt lite jämfört med andra samhällen här.

– Delar av hustaket revs bort så att regnvattnet kom rakt in i huset. Två av rummen i huset blev överfyllda, berättar Brittany Ramirez, som var i staden San Sebastian när orkanen slog till.

Andra hus blev totalförstörda.

– Min faster var tvungen att simma för att komma ut från sitt hus, berättar Britany Ramirez,

Utmaningarna har bara börjat för de cirka 3,5 miljoner människor som bor i Puerto Rico. Det finns knappt något elnät kvar och de människor som har möjlighet förlitar sig på ström från generatorer.

I början på veckan var bara 11 av 69 sjukhus öppna på grund av att de inte finns någon ström. Det är oklart om fler har kunnat öppna nu.

Samtidigt är det inte säkert att de som behöver hjälp kan be om det. Kommunikationerna utanför San Juan fungerar inte längre, 1360 av 1600 mobilmaster har slagits ut.

Señora Vasquez familj är en av de som har en generator, men det är svårt att få bränsle berättar hon.

– Igår väntade vi i kö i tolv timmar för att få köpa bensin, berättar Señora Vasquez.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista