Kenya val opposition
Oppositionsallianses ledare Raila Odinga uppmanar till protester efter beskedet om lagändringen. Foto: Simon Maina/AFP & Ben Curtis/AP

Oppositionen: De ändrar lagen för att vinna valet

"Istället för att följa lagen så ändrar de den"
1:19 min

Den politiska krisen i Kenya förvärrades ytterligare igår efter att regeringen presenterat en rad ändringar av landets vallagar – ändringar oppositionen menar skulle göra det lättare att manipulera det omval till presidentposten som är planerat till i oktober.

– Istället för att börja följa lagen så ändrar de nu lagen efter deras syften, sade en märkbart upprörd Raila Odinga, som leder oppositionsalliansen NASA, här i Nairobi i går eftermiddag. 

Beskedet att regeringspartiet Jubilee kommer använda sin majoritet i parlamentet för att snabbehandla ändringar av Kenyas vallagar inför det planerade omvalet i oktober fick den politiska krisen i landet att förvärras ytterligare.

NASA och Jubilee hade planerat att träffas i går för att hitta en väg ut ur det låsta politiska läge som Kenya befinner sig i efter att landets högsta domstol ogiltigförklarade presidentvalet nyligen, men mötet havererade.

Lagändringen innebär bland annat att vissa rutiner som införts för att försvåra valfusk tas bort, och att det ska bli svårare att överklaga valresultat till högsta domstolen.

Oppositionen menar att lagändringarna är designade för att Jubilee ska vinna omvalet, och göra det svårare för oppositionen att ännu en gång få resultatet ogiltigförklarat. Raila Odinga uppmanade återigen sina anhängare till landsomfattande protester med start nästa vecka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".