Ebba Busch Thor kd poliser löner
KD vill se höjda polislöner. Foto: Claudio Bresciani/TT & Johan Nilsson/TT

KD: Höj polislönerna med 5.000 kronor

Vill skjuta till två miljarder under en treårsperiod
2:30 min

Till skillnad från regeringen avsätter alla oppositionspartier i sina budgetmotioner riktade pengar till höjda polislöner.

Kristdemokraterna vill att poliser i yttre tjänst och inom utredningsverksamheten ska få upp till 5 000 kronor mer i månaden.

– Alla människor måste kunna känna sig trygga i Sverige i dag, och vi har för få poliser för att kunna upprätthålla tryggheten i alla bostadsområden, delvis på grund av att många poliser lämnar yrket. Det krävs högre löner för att hålla en del av dem kvar, säger Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor.

Varför ska staten lägga sig i lönebildningen för poliser?

– Det ska fortfarande vara så att parterna ska sätta lönerna i en förhandling, men det måste finnas en politisk vilja att förändra den utveckling som vi har inom svensk poliskår, den kris som finns just nu. Och det kräver att vi avsätter medel i budgeten för det, och det gör inte den här regeringen.

I den kommande skuggbudgeten för 2018 avsätter Kristdemokraterna mer resurser än tidigare till höjda polislöner. Det handlar om totalt två miljarder kronor, under en treårsperiod. Pengarna ska gå till poliser i yttre tjänst och utredare – och skulle, enligt partiet, räcka till en löneökning på mellan 4 000 och 5 000 kronor i månaden.

Dessutom vill KD höja OB-ersättningen, för de poliser som jobbar på kvällar, nätter och helger.

Polisyrkets attraktivitet måste höjas, och lönen har betydelse, anser Ebba Busch Thor.

– Vi vet att det är en faktor. Att komma till arbetet dag ut och dag in, riskera sitt liv för att garantera tryggheten för andra människor och inte känna att man får tillräcklig uppskattning för det, det gör i dag att många poliser väljer att lämna yrket.

Varför är det just poliser som ska ha högre lön, och inte till exempel sjuksköterskor.

– Det är många grupper i samhället som behöver få en större uppskattning för det viktiga arbete de gör. Men vi har en akut kris inom svensk poliskår.

De konkreta förslagen skiljer sig åt - men alla oppositionspartier avsätter i sina budgetalternativ – som presenteras nästa vecka – riktade pengar till höjda polislöner. Men det säger regeringen nej till, med hänvisning till att lönebildningen är en fråga för arbetsmarknadens parter.

Det argumentet underkänner Liberalernas partiledare Jan Björklund. I det här fallet är ju staten en av parterna, säger han.

– Poliserna är ju anställda av staten, så det är klart att det är riksdag och regering som ytterst är staten, och som har ansvaret. Vi är en part i detta. Och dessutom är det ju så att polisen är ju en mycket samhällsviktig verksamhet, så vi måste ju ytterst ta ansvar för att det finns poliser i Sverige och att polisen fungerar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".