Man med glasögon i närbild tittar åt vänster.
Stefan Ingves. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Ingves får förnyat mandat som riksbankschef

Stefan Ingves sitter kvar som riksbankschef i ytterligare fem år. Det beslutade riksbankfullmäktige i dag.

Även vice riksbankschef Kerstin af Jochnick får förnyat mandat på sex år. Beslutet att behålla riksbanksledningen väcker positiva reaktioner, samtidigt finns det en viss oro för att minusräntan håller i sig. 

– Vi känner fortfarande av efterdyningarna av finanskrisen 2008. Att fortsätta driva den penningpolitik man gör är ett experiment, säger Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB. 

"Riksbankschefens breda kompetens och internationella erfarenhet har spelat en viktig roll för Riksbankens arbete under dessa år. Det borgar för en god kontinuitet i Riksbankens arbete de kommande åren”, säger riksbanksfullmäktiges ordförande Susanne Eberstein och vice ordförande Michael Lundholm i en gemensam kommentar i ett pressmeddelande

– Banker brukar gilla att centralbanker är förutsägbara och med beslutet att Ingves sitter kvar blir penningpolitiken utan överraskningar de närmaste åren, säger Robert Bergqvist.

Fullmäktige var enig i sitt beslut, skriver Riksbanken pressmeddelandet men Per Österholm, professor i nationalekonomi, som tidigare jobbat på riksbanken är inte säker på att så var fallet. Förra gången Stefan Ingves förordnande förnyades gick man ut med det ett par månader i förväg.

– Jag är orolig för att riksbanksfullmäktige inte har kunnat enas och att det skulle vara bakgrunden till att han sitter kvar, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".