Kryssningsfartyg i Puerto Rico
1 av 2
Kryssningsfartyg i Puerto Rico. Människor köar för att få en plats på fartyget till USA:s fastland. Foto: Fernando Arias/Sveriges radio
Maria Carmen, Puerto Rico
2 av 2
Maria Carmen har stått i kö till kryssningsfartyget i fyra timmar. Foto: Fernando Arias/Sveriges radio

Många puertoricaner vill lämna ön

"Det viktigaste är att komma härifrån"
2:00 min

Människor i Puerto Rico försöker nu lämna ön för att ta sig till fastlandet i USA. Många av de hem som fortfarande står kvar efter orkanen står utan ström och det är brist på vatten, mat och mediciner. Men att lämna ön är inte lätt.

Ett stort kryssningsfartyg står förtöjd vid kajen utanför gamla stan i San Juan. Framför det slingrar sig en lång kö med människor med resväskor. 

– Jag bryr mig inte om hur mycket vi betalar, det viktigaste är att komma härifrån, säger Maria Carmen som stått här i fyra timmar.

Det finns två sätt att komma ombord på den stora lyxbåten, det ena är att betala en biljett vilket många människor i Puerto Rico inte har råd med, det andra är om man känner någon som jobbar på båten.

Andra puertoricaner försöker ta sig från ön med flyg. Hundratals människor sitter på stolar och på golv i överfulla vänthallar i San Juans flygplats.

Det finns inte tillräckligt med ström för att hålla luftkonditioneringen igång och trots att värmen är i det närmaste outhärdlig har vissa av dem väntat i dagar på att få en plats på ett plan till USA:s fastland.

Brittany Ramirez flyg skulle gå i lördags. Nu bor hon på ett hotell i San Juan och hoppas att få resa till New Jersey i morgon.

– Jag har varit här i tolv dagar och mitt flyg har ställts in de senaste dagarna, men min mamma hittade ett till mig imorgon, säger hon.

För de flesta puertoricanerna är en utresa i det närmaste omöjlig. Medelinkomsten ligger långt under den på USA:s fastland. De människorna har inget annat val än att stanna och försöka bygga upp det som rasat eller förstörts av regnet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".