Göteborgs hamn
Göteborgs hamn. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Många varsel mot företag med kollektivavtal

"Stora problem vid enskilda konflikter"
1:46 min

Ungefär en tredjedel av alla varsel om strejk och andra stridsåtgärder under 2000-talet har gällt arbetsgivare som redan har ett kollektivavtal. Det visar en kartläggning som Medlingsinstitutet gjort åt regeringen apropå konflikten i Göteborgs hamn.

Enligt chefsjurist Per Ewaldsson är den vanligaste orsaken missnöje med enskilda medlemmars villkor. 

– Bland alla de här ärendena så finns det konflikter som är relativt små till sina konsekvenser och konflikter som är stora, säger han. 

Är problemen för arbetsmarknaden på grund av det här så stora att man borde göra någonting åt det? 

– Det har jag ingen uppfattning om. 

Upprepade konfliktvarsel från Hamnarbetarförbundet i Göteborgs containerhamn var anledningen till att Medlingsinstitutet fick i uppdrag att titta på hur vanliga den här typen av konflikter är, alltså att en arbetsgivarpart drabbas av varsel trots att det finns ett kollektivavtal med ett annat fackförbund. 

Mellan 2000-2017 har Medlingsinstitutet hittat 420 sådana här fall, en dryg tredjedel av alla varsel om stridsåtgärder under perioden. Omkring 4 800 arbetsdagar har gått förlorade. 

SAC Syndikalisterna står för cirka 75 procent av varslen, fackföreningar som normalt tecknar kollektivavtal för 10 procent, Hamnarbetarförbundet för 7 procent och resten av fallen handlar om andra fristående fack. 

Missnöje med lön, arbetsmiljö, och organisationen på arbetsplatsen är de vanligaste orsakerna. 

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson ville veta om de här konflikterna är ett stort problem eller inte. Det är svårt att svara ja eller nej på, säger Medlingsinstitutets chefsjurist Per Ewaldsson. 

– Man hittar definitivt enskilda konflikter där problemen är mycket, mycket stora. Konflikten i Göteborgs hamn är ett bra exempel på det. 

Regeringen har också tillsatt en utredning som i maj nästa år ska föreslå eventuella förändringar i strejkrätten. Arbetsgivarorganisationer och oppositionspolitiker har krävt att det måste gå fortare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".