C-stämma i Malmö
C-stämman hålls i Malmö. Foto: Johan Nilsson/TT

Sockerskatt het fråga på C-stämma

"Sockerskatt skulle inte förbättra folkhälsan"
1:53 min

Centerpartiet beslutar i dag om sin skattepolitik på den pågående stämman i Malmö, där fokus bland annat är sänkta skatter på jobb och företagandet.  Men ett av de mest debatterade ämnena under förmiddagen blev om partiet borde driva frågan om höjd skatt på socker.

Henrik Juhlin och Anders Edwall är två av dem som vill se en sockerskatt.

– Vi dricker cirka 700 miljoner liter läsk eller andra sötade drycker varje år, säger Anders Edwall.

– Ni pratar om att individen själv ska få välja, att vi därför inte ska införa sockerskatten. Varför har vi då alkoholskatten om man ska få välja själv, frågar Henrik Juhlin.

Hanna Wagenius och Anders W Jonsson är tydliga motståndare.

– För det första, sockerkonsumtionen är helt oförändrad de senaste 50 åren. För det andra, de livsmedel som är hälsofarliga är ett: salt, två: fett, tre: socker, säger Anders W Jonsson.

– En sockerskatt skulle inte förbättra folkhälsan, den skulle bara verka förmyndande. Gör inte mitt lördagsgodis dyrare, snälla, säger Hanna Wagenius.

Majoriteten gick på partistyrelsens linje och röstade ner förslaget om sockerskatt. Likaså ungdomsförbundets krav platt skatt. Det blev också debatt om Centerkvinnornas förslag om att partiet ska verka för att företag som får lån som finansieras via skattemedel skall ha jämställda bolagsstyrelser.

– Det finns massor av företag som består av till exempel två killar eller två tjejer som äger ett företag ihop och som utgör styrelsen, De kommer inte komma åt pengar och lån som är finansierade med skattemedel om en sådan här linje skulle drivas igenom, säger Gunnar Selberg från Norrbotten.

Men Malin Forsbrand hävdade att dörren för statliga innovationsstöd nu står öppen för män som företagare, men är som ett nålsöga för kvinnor som företagare.

– Det handlar om att ta tillvara allas hjärnor, allas innovationer, oavsett kön, säger hon.

Relaterat

Mer om Centerpartiet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".