Äldre byggjobbare sätter upp gipsskivor. Moderaternas arbetsmarknadspolitiska talesperson Elisabeth Svantesson.
Moderaternas arbetsmarknadspolitiska talesperson Elisabeth Svantesson.

M vill sänka skatten för äldre som jobbar

Svantesson: Vi vill att man ska ha en tusenlapp mer
2:15 min

Moderaterna vill de kommande åren sänka skatten för pensionärer lika mycket som regeringen har föreslagit. Det framgår av den budgetmotion, som presenteras nästa vecka.

Partiet föreslår också att äldre som fortsätter att jobba ska få sänkt inkomstskatt, i form av ett utökat jobbskatteavdrag för dem som är 64 år eller äldre.

– Vi behöver uppmuntra fler äldre och erfarna medarbetare att stanna kvar på arbetet. Vi vet att vi har brist inom många verksamheter, till exempel lärarbrist. Det ska också löna sig att stanna kvar lite längre och jobba, därför vill vi att man ska ha en tusenlapp mer kvar, efter skatt, i månaden när man är över 64 år, säger Moderaternas arbetsmarknadspolitiska talesperson Elisabeth Svantesson.

Hur många som är över 64 år tror du egentligen vill fortsätta att jobba?

- Jag tror att det är ganska många som vill göra det, och de som vill ska också kunna göra det, och det ska uppmuntras. Vi har ju en väldigt märklig syn på erfaren arbetskraft i Sverige.

En inkomstskattesänkning som beräknas kosta 2,6 miljarder kronor per år.

Det är viktigt att ta till vara äldres kompetens på arbetsmarknaden, enligt Moderaternas arbetsmarknadspolitiska talesperson Elisabeth Svantesson.

– Vi vet att det här är ett effektivt sätt att få fler jobb. Vi har beräkningar på att det ger 10 000 – 12 000 arbetstillfällen.

Moderaterna ger nu också besked om att man "fullt ut" ställer sig bakom regeringens förslag till sänkt skatt för pensionärer. Reformen kostar statskassan 4,4 miljarder kronor nästa år.

– Vi har ju sänkt skatten, även under alliansåren, i flera steg. Vi tycker att vi ska fortsätta att göra det. Det ska vara rättvist. Även den som har jobbat måste få behålla mer pengar i plånboken, säger Elisabeth Svantesson.

Regeringen anser att den nuvarande skatteklyftan mellan löntagare och pensionärer är orättvis, och vill att den ska vara avskaffad år 2020.

Hur ser du principiellt på skatteklyftan?

– Jag ser att vi måste fortsätta sänka skatten, både för de som jobbar och de som har jobbat. Det är viktigt, för vi har fortfarande ett högt skattetryck i Sverige, säger Elisabeth Svantesson.

I regeringens budget föreslås reformer för ungefär 43 miljarder kronor. Enligt Moderaterna är reformutrymmet mindre, men Elisabeth Svantesson vill ännu inte ange någon summa.

– Det kommer vi att återkomma till i budgeten. Men den här regeringen har ett alldeles för positivt sätt att se på ekonomin. Man måste också spara i ladorna, till sämre tider, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".