Karta och hus.
1 av 2
Puntland i Somalia. Foto: Sveriges Radio / Wikimedia Commons
En person på ett laboratorium.
2 av 2
Folkhälsomyndigheten följer utvecklingen noga. Foto: Therese Jahnson/SvD/TT

Nytt laboratorium ska utreda våldtäkter i Somalia

"Våldet mot kvinnor har ökat"
1:27 min

Våldsutsatta kvinnor i Somalia ska få hjälp att få sina fall utredda. Lokala myndigheter har tillsammans med svenska Sida öppnat ett kriminaltekniskt laboratorium för att säkra bevisning när en kvinna utsatts för våld.

– Det här kriminaltekniska laboratoriet är det första och nu har det blivit ett center. Det finns inte något liknande i hela Somalia, säger Barni Nur, som är utsänd från svenska biståndsorganisationen Sida i Somalias grannland Kenya.

Det var i våras som det lokala parlamentet i regionen Puntland, i nordöstra Somalia, röstade igenom en ny lag som skulle göra alla former av våld mot kvinnor olagligt.

Eftersom det inte funnits en liknande lag innan så har män kunnat misshandla, våldta och på andra sätt skada kvinnor utan att behöva lagföras för det.

Regionen Puntland blir först med att införa en sådan här lag eftersom parlamentet i Somaliland och den federala regeringen i huvudstaden Mogadishu ännu inte har tagit ställning till frågan om våld mot kvinnor.

Enligt Barni Nur på svenska Sida så har våldet mot kvinnor ökat i Somalia. Därför är det kriminaltekniska laboratoriet, som är tänkt att samla teknisk bevisning såsom DNA, ett naturligt steg efter den nya lagen då man vill lyfta kvinnors rättigheter i samhället. Även myndigheter ska bli skyldiga att rapportera misstänkta fall till polis och sjukvård.

– När det kommer till polisen så är tanken att man följer upp detta. Då kan man ta ett DNA-prov av kvinnan och hennes kläder. Sedan försöker man testa proven för att se vem den skyldige är, säger Barni Nur från Sida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".