Porträttbild på man och byggnad med flagga.
1 av 3
SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist. Foto: TT.
Man i bankvalv.
2 av 3
SEB:s chefsekonomi Robert Bergqvist. Foto: ANDERS WIKLUND / TT
Stefan Ingves
3 av 3
Stefan Ingves, riksbankchef. Foto: Bertil Ericson/TT

Expert: Innebär en penningpolitik utan överraskningar

Stefan Ingves fortsätter som riksbankschef
1:53 min

I dag blev det klart att Stefan Ingves fortsätter som riksbankschef i fem år till.

Susanne Eberstein, ordförande i Riksbanksfullmäktige säger att beslutet om förlängningen togs enhälligt och att Ingves var den enda som fått frågan om jobbet.

– Han är en alldeles utmärkt riksbankschef för Sverige som vi verkligen ska vara stolta över. Det handlar om duglighet, det handlar om hur man förväntas kunna sköta jobbet, integriteten.

Många tycker att det var dags för en kvinna, hur ser du på det?

– Det är nästan alltid dags för en kvinna, faktiskt. Men i just det här fallet så valde vi Stefan.

Det var många fina ord om Stefan Ingves när det väl stod klart att han fortsätter som riksbankschef i ytterligare fem år efter de tolv år han redan innehaft posten.

Även förste vice riksbankschefen, Kerstin af Jochnick, får förlängt mandat i sex år.

Sedan april har Riksbanksfullmäktige gått igenom en lista och haft enskilda möten olika kandidater. Men hur den listan såg ut Susanne Eberstein inte berätta.

– Det har varit mycket spekulationer om vilka som blivit tillfrågade. Den listan har varit både rätt och fel, säger Susanne Eberstein.

Länge spekulerades i att den tidigare vice riksbankschefen Karolina Ekholm skulle ligger bra till. Hon skulle då bli den första kvinnan på posten i Riksbankens 350 åriga historia.

Men uppgifter till Ekot och andra medier säger att hennes nuvarande jobb som statssekreterare hos finansminister Magdalena Andersson fått de borgerliga ledamöterna i riksbanksfullmäktige att säga nej.

Valet av Riksbankschef har också handlat om hur det skulle påverka återgången till en mera normal penningpolitik, bort från minusräntan, som kritikerna menar tar alldeles för lång tid. Banken SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist säger att det nu handlar om kontinuitet.

– Vi brukar ju gilla att centralbanker är förutsägbara. Man kan säga att beslutet att både Stefan Ingves och Kerstin af Jocknick fortsätter innebär en penningpolitiken utan överraskningar de närmaste åren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".