Demonstranter och man
Fernando Sánchez Costa, till höger, är kritisk mot rörelsen som uppmanar till ett ja i helgens folkomröstning. Foto: Montage: TT och Margareta Svensson/Sveriges Radio

Kataloniens frihetstörst river upp djupa sår

"Debatten om självständighet har orsakat stor skada"
1:46 min

Konflikten mellan den spanska regeringen och den katalanska regionregeringen ökar inför söndagens planerade folkomröstning.

– Rörelsen som vill ha självständighet är en del en populistisk våg och debatten är farlig när den utmålar den spanska regeringen som sin enda fiende, säger Fernando Sánchez Costa.

Han representerar det konservativa Partido Popular som är ett av partierna i opposition här i Katalonien.

Trots att katalansk polis har fått i uppdrag att hindra folk från att rösta på söndag, så säger arrangörerna nu att 2 300 vallokaler är redo och att dagen kommer att bli som en stor fest.

I dag är sista dagen som ja-sidan kampanjar. Officiellt finns det ingen nej-sida. Eftersom en folkomröstning är olaglig enligt spansk lag, så kommer många som inte vill se en delning av Spanien, att avstå från att rösta.

Men även det största oppositionspartiet i Katalonien – Ciudadanos – kommer att hålla ett stort möte i dag med sin partiledare Albert Rivera på plats. Det visar på oron inför folkomröstningen, som kan leda till att det katalanska parlamentet utropar en självständig stat eftersom man har ändrat de regionala lagarna.

Men Fernando Sánchez Costa säger att debatten har orsakat en stor skada i Katalonien, och det verkliga arbetet börjar efter folkomröstningen. Då behövs ett genomgripande försoningsarbete för att ena landet igen, enligt Fernando Sanchez Costa.

Relaterat

Mer om Katalonien

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".