Manifestation i Göteborg
Foto: Adam Ihse/TT

Bred uppslutning i manifestation mot nazism i Göteborg

Deltagare: En plikt som medborgare att visa sitt motstånd
1:15 min

På fredagen utfördes en manifestation för öppenhet och demokrati på Gustav Adolfs torg. En reaktion mot nazistiska Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Göteborg på lördag. De flesta partier fanns representerade.

– Jag tycker att man har en plikt som medborgare att vara med och visa sitt motstånd och visa att man är för mänskliga rättigheter, säger Parvaneh en av dem som i kväll befann sig på Gustav Adolfs torg i Göteborg.

Nästan samtliga partier fanns representerade Alice Bah Kuhnke, demokrati- och kulturminister var en av dem som var där.

– Vi är alla överens om att hetslagstiftningen och ordningslagen är två lagar som vi eventuellt behöver revidera och anpassa till den verklighet vi lever i.

Alice Bah Kuhnke menade att det som händer i Göteborg är ett konkret exempel på att vi har nazister som inte bara är några spridda skurar utan organiserade. Hon menar att den stora kraftsamlingen måste komma härefter.

– Vi måste jobba mycket mer med de plattformar vi har. Vi får aldrig slå oss till ro, säger Alice Bah Kuhnke.

På lördagen väntar ett stort antal andra manifestationer och polisen utesluter inte att det kan bli uppemot tiotusen motdemonstranter i centrala Göteborg.

Elisia och Carolin är oroliga för nazisternas demonstration.

– Mina lärare har sagt att vi inte får gå ut ens, stanna hemma snälla, säger Carolin.

– Jag tänker att de kommer att bli mer bråk och jag tycker det är bra att de är på en annan plats så att man kan känna sig trygg och vet var man kan gå någonstans, säger Elisia.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".