Människor med skytar.
Foto: Johan Nilsson/TT.

Strid om värnplikt på Centerns partistämma

Leo Gerdén: Tvångsarbete för staten
1:44 min

Frågan om allmän värnplikt var en het fråga på Centerpartiets stämma på fredagen. Framför allt Centerungdomarna och centerstudenterna debatterade mot en allmän värnplikt.

– Ungdomar tvingas tacka nej till sin drömutbildning eller jobb eftersom de måste utföra tvångsarbete för staten och det är ingenting som vi kan acceptera. Framförallt är inte det här någon mirakelkur för att lösa alla försvarets problem. Varken jag eller någon annan ung i detta land bör tvingas utbildas i att döda för staten, säger Leo Gerdén.

Anders Agnemar håller inte med.

– Som vi ser är det rätt många som inte förstår vad värnplikten ska vara till för och hur viktig den är. Det är många som tror att vi klarar oss med att utbilda 4 000 till 5 000 och att vi sedan är med i NATO. Det tror inte jag. Det blir ett alldeles för smalt och tunt försvar. 

Centerungdomarna förlorade den här frågan. Partiet enades kring sin internationella agenda med blanda annat höjda försvarsanslag och fler lagliga vägar för migration.

En annan fråga som engagerade många under debatten i dag var situationen för ensamkommande ungdomar.

Bland talarna märktes ett starkt stöd för partiledningens linje i den här frågan, bland annat att den som hunnit fylla 18 år under asylprocessen ska behandlas som minderårig.

– Visste ni att vi har elva motioner om de ensamkommande barnen och ungdomarna. Varför då? För att de far så fruktansvärt illa i Sverige i dag. Jag vill att stämman gör ett tydligt uttalande och ger sitt starka stöd till att Johanna Jönsson tillsammans med de andra fortsätter att arbeta för att fortast möjligt hitta lösningar för de ensamkommande. Sverige har allt att vinna på att rädda de här barnen, sade Mona Nykänen, ombud från Norrbotten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".