Journalisten Magdalena Ribbing är död

2:11 min

Folkvettsexperten, journalisten och författaren Magdalena Ribbing är död. Hon avled på sjukhus under fredagen efter en fallolycka, skriver mångåriga arbetsgivaren Dagens Nyheter.

Magdalena Ribbing började jobba på DN 1970. Hon var politisk reporter och ansvarade för restaurangspalten "Matpatrullen".

Men det var som folkvettsexpert som hon blev känd för den breda allmänheten. I flera år svarade hon på DN:s läsares frågor om ämnet.

– Med stor sorg har vi på DN mottagit beskedet om Magdalena Ribbings bortgång. Hon var en kär vän och kollega. Hon var med oss alldeles nyss. Det är chockartat att hon inte längre lever, säger chefredaktör Peter Wolodarski till tidningen.

Journalisten K-G Bergström var under flera år på 1980-talet vice ordförande i Riksdagsjournalisternas förening under Magdalena Ribbings ledning, och efterträdde senare henne på posten.

– Det var väldigt lärorikt, stimulerande och fantastiskt att få jobba så nära henne. Det var en fantastisk person och hon har senare spelat en enorm folkbildande roll då hon har ägnat sig åt vett och etikett.

– Hon lärde upp mig, en enkel bondpojk från Norrbotten, inte minst i vett och etikett, men också att man inte alltid behöver vara så himla formell, säger han.

I juni 2016 var Magdalena Ribbing med i Elfving möter i P4. Då berättade hon att hon sammanlagt hade fått 65 000 frågor om vett och etikett. Och att det gemensamma för dem var människors oro för att göra något som ställer dem utanför gemenskapen.

– Man vill inte göra bort sig och det har jag total förståelse för. Poängen med det jag gör är att försöka ge människor den sociala säkerhet jag själv fått förmånen att ha fått med mig en gång i tiden. Kan jag förmedla den till andra tycker jag att gör någon nytta.

Två gånger har Magdalena Ribbing sommarpratat. Hon har också ofta synts i SVT och även TV4, bland annat som expert under Nobelfesten eller kungliga ceremonier.

Hennes bok "Nya stora etikettboken" blev en bästsäljare. Hon gav även ut böckerna "Hålla tal", "Snabbetikett" och "Bröllopsboken".

För sin bildningsgärning tilldelades Ribbing Gastronomiska akademiens guldmedalj och S:t Eriksmedaljen, Stockholms stad högsta utmärkelse.

Ribbing blev 77 år. Hon lämnar maken Thomas Hempel och systrar efter sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista