Folk sitter i tomma klassrum och korridorer.
1 av 2
Foto: Manu Fernandez/TT.
Föräldrar i ett klassrum.
2 av 2
Föräldrar på Escola Fort Pienc i Barcelona. Foto: Lisa Bergström/ Sveriges Radio.

Katalanska skolor vaktas av föräldrar för att bli vallokaler

Spanska regeringen har förbjudit lokaler att vara öppna
1:21 min

I går kväll intog flera föräldrar Barcelonas skolor för att arrangera olika aktiviteter i lokalerna utan tillstånd. Syftet är att försöka hålla dem öppna under helgen så att det kan vara vallokaler på söndag.

Den spanska regeringen har förbjudit lokaler att vara öppna och polisen har konfiskerat valmaterial. Allt för att den planerade självständighetsomröstningen som Madrid säger är olaglig, inte ska kunna gå att genomföra.

Vår utsända var med vid Escola Fort Pienc, när det var dags att gå hem för helgen.

– Det här är inte riktigt en ockupation. Det är mer en sorts familjefest, säger föräldern Victor, som inte vill gå ut med sitt efternamn.

Föräldrarna står med liggunderlag och matkassar när de ska hämta sina barn från skolan den här fredagen. Och istället för att gå hem, stannar de i skolan.

Utanför skolan Fort Pienc delar de ut flygblad. Där står att alla är välkomna för att fira skolstarten med bland annat ett playstation-maraton, bio, musik och ett pyjamasparty.

Och föräldrarna välkomnas av några av lärarna. Just den här läraren har varit orolig för att ingen skulle dyka upp och - som hon säger - skydda lokalerna.

Under de två första timmarna florerar många rykten som att Mossos, den katalanska polisen, stängt och gått in i grannskolorna. Men så lägger sig ett lugn och en basketmatch startar.

Föräldrarna bestämmer sig för att lämna lokalen klockan 06 på söndag så att skolan kan öppna som vallokal klockan 09.

Alla här är för att folkomröstningen ska kunna genomföras.

Xavi Viader som har två pojkar i skolan är nästan euforisk över stämningen.

– Vi är enade, det är fantastiskt , säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".