DN:s folkvettsexpert Magdalena Ribbing gästar programmet Karstens middag.
1 av 3
Magdalena Ribbing som är DN:s folkvettsexpert gästar programmet Karstens middag. Foto: Ronnie Ritterland / Sveriges Radio
Agneta Nobrand Zachrisson och Kerstin Söderberg foto: Susanna Einerstam
2 av 3
Agneta Nobrand Zachrisson och Kerstin Söderberg foto: Susanna Einerstam
Porträttbild på man.
3 av 3
Björn Wiman, kulturchef på Dagens nyheter. Foto: JOHAN ENGMAN / TT.

Så kommer Magdalena Ribbing att bli ihågkommen

"Grunden i det hon skrev handlade om empati"
1:30 min

Folk på stan minns Magdalena Ribbings värme, engagemang, vikten av hennes råd och regler.

– Hon har präglat Sverige, hon har nått fram till både unga och gamla med sina råd, säger Agneta Norbrand Zachrisson och Kerstin Söderberg.

Från politisk reporter till en egen spalt och böcker om vett och etikett, Björn Wiman kulturchef på DN menar att Magdalena Ribbing ofta missbedömts i vad hon egentligen ville påverka.

– Grunden i det hon pratade eller skrev om handlade om empati. Man måste se den andre innan man ser sig själv, berättar Björn Wiman.

Självupptagenheten var en styggelse för Magdalena Ribbing, fortsätter Björn Wiman.

Kerstin och väninnan Agneta Nobrand Zachrisson menar att unga inte kan regler i dag, de får dem inte lika självklart hemifrån som Kerstin och Agneta själva fick under sin uppväxt.

De beskriver att man i deras barndom fick veta hur man skulle sitta vid matbordet, att man skulle äta upp sin mat, ha kniv och gaffel till höger och vänster om tallriken.

Den sista artikeln av Magdalena Ribbing som Gun-Britt Grönlund läst handlade om hur vi ofta avbryter varandra. De råd som gavs i artikeln var att i stället för att avbryta lyssna, visa respekt och kommunicera.

Maria Asterholm har många av Magdalena Ribbings böcker hemma, hon berättar hur de gett nya viktiga ideér till exempel i samband med hennes egen inbjudan till bröllop.

Agneta Holgersson menar att det Magdalena Ribbing stod för behövs mer än någonsin i ett samhälle som går allt snabbare, hon tänker på bristen på respekt mellan människor, bristen på artighet och bristen på medkänsla.

Björn Wiman jämför Magdalena Ribbing med Astrid Lindgren, att de började få en liknande roll för en stor del av befolkningen. Raka, orädda på ett humant sätt, kanske med en förhoppning om en bättre och snällare värld i slutändan.

Björn Wiman minns några viktiga punkter:

att leva enligt empatins konkreta grundregler

att hålla upp dörren för varandra

att hälsa i korridoren

att tacka för senast

att sluta var så fixerad vid dig själv

att se den andre innan du ser dig själv

– Det var stommen i det Magdalena Ribbing ville lära oss avslutar Björn Wiman.

I ett samtal på bokmässan under lördagen mellan Björn Wiman och författaren Lena Andersson kom nazistdemonstrationerna i Göteborg upp. De funderade över vad Magdalena Ribbing hade tyckte om det som skett och sker, de var ganska eniga om att hon hade sagt:

"Vet hut, sluta nedvärdera andra människor."

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".