Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström
Gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström Foto: Claudio Bresciani/TT

Ministern: Lagändringen krockar inte med kraven på objektivitet

JO kan komma att kritisera skolor som stänger ute extrempartier
1:57 min

Efter Ekots rapportering om att Justitieombudsmannen, JO, kan komma att kritisera skolor som stänger ute extrempartier säger nu gymnasieminister Anna Ekström att den lagändring som planeras inte krockar med grundlagens krav om objektivitet.

– Vi anser att det inte finns stöd för den eventuella kritiken. JO har ju uttryckt tveksamhet i ett remissvar. Men regeringen har funnit att rätten för rektorerna att begränsa inbjudan till ett antal partier, till exempel de som sitter i kommunfullmäktige, och säga nej till övriga partier. Det är fullt förenligt med grundlagens objektivitetskrav, säger gymnasieministern.

Som Ekot rapporterade i morse så kommer Skolverket snart att ta fram nya riktlinjer som ger skolorna möjlighet att stänga ute extrema partier som vill komma till skolorna och informera inför val.

Regeringen presenterade i början av månaden ett förslag till ändring av skollagen som ger rektorerna mer makt att bestämma vilka som får komma.

Bland annat kan en rektor välja att begränsa vilka partier som är välkomna till skolan genom att utgå från exempelvis vilka partier som sitter i kommunfullmäktige eller riksdagen.

Men JO, som i sitt remissvar varit kritiskt till nya lagen, kan alltså komma att kritisera skolor som i framtiden stänger ute vissa partier. Myndigheten menar att det oftast inte är förenligt med grundlagens krav på objektivitet.

I och med skollagsändringen menar gymnasieminister Anna Ekström att rektorerna i mindre grad riskerar att göra fel, då även objektivitetsprincipen i grundlagen upprätthålls.

– Det viktiga är att en rektor är objektiv och saklig, och inte fattar beslutet utifrån sina egna politiska åsikter.

Men finns inte den risken ändå?

– Alla som är statstjänstemän, kommunala tjänstemän eller jobbar på fristående skolor med statsbidrag. Då ska man följa skollagen förstås, men också regeringsformens krav på saklighet och opartiskhet. Det ska sitta i ryggraden på alla rektorer. Men det vore helt fel av mig att lägga mig i hur JO sedan gör sina tolkningar och beslut, det får JO göra själv, säger gymnasieminister Anna Ekström.

Justitieombudsmannen har inte velat ställa upp på intervju.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".