tält och folkmassa med flaggor.
1 av 2
Foto: TT.
Porträttbild på man.
2 av 2
Konstnären Joan Fontecuberta. Foto: Naila Saleem/Sveriges Radio.

Spaniens regering: Tagit kontroll över 1 300 skolor i Katalonien

Runt om i regionen sover folk över i skolor för att hålla dem öppna
1:43 min

I Katalonien kommer det uppgifter om att polisen har stängt ett stort antal skolor som var tänkta att fungera som vallokaler under morgondagens självständighetsomröstning.

Det är den spanska regeringen som uppger att man har tagit kontroll över 1 300 skolor som var tänkta att fungera som vallokaler i morgon när regionen försöker genomföra en folkomröstning om självständighet från Spanien. Dryga 2 000 skolor har av arrangörerna utsetts till vallokaler.

Runt om i Katalonien har elever och föräldrar tagit kontroll över skolorna och spenderar helgen där för att de inte ska kunna förseglas och kunna användas i morgon.

Den prisade konstnären Joan Fontecuberta som tilldelats Hasselbladspriset är en av dem som planerar att sova över i en skola i natt, för det är ett sätt att avdramatisera situationen menar han.

– Alla vi som är bekymrade över situationen vi träffas och pratar, skrattar och tar ett glas ihop i väntan på vad morgonen för med sig, säger han.

Den spanska regeringen har också tagit kontroll över den katalanska regeringens telekommunikation för att blockera möjligheten till nätröstning. Regeringen i Madrid hävdar att omröstningen är olaglig.

Samtidigt har nu de som inte vill att regionen lämnar Spanien blivit mer synliga. Runt om i landet arrangerade idag en spansk nationalistisk organisation manifestationer utanför kommunalhusen.

I Barcelona samlades några hundra personer som viftade med spanska flaggan och ropade slagord om att Katalonien tillhör Spanien.

Mer om Katalonien

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".