Man vid mikrofon.
Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet. Foto: Claudio Bresciani/TT.

V kräver att regeringen ändrar direktiv till försäkringskassan

Sjöstedt: Måste ta hänsyn till hur människor faktiskt mår
1:29 min

Vänsterpartiet vill att regeringen ändrar målet om att minska antalet dagar per år som människor är sjukskrivna. I sitt tal inför vänsterpartister från hela landet som samlats i Malmö i dag krävde partiledaren Jonas Sjöstedt att regeringen ändrar direktiven till Försäkringskassan.

– Regeringens mål att sänka sjuktalen har blivit en press på försäkringskassan att dra in sjukpenningen. Men minskade sjuktal ska ju bero på att människor blir friskare, inte på att man rycker bort deras sjukpenningar.

Det är regeringens mål om att fram till år 2020 minska antalet dagar per år som människor är sjukskrivna och därmed minska kostnaderna för staten som enligt Jonas Sjöstedt lett till att många sjuka nekas sjukpenning.

Därför kräver han att regeringen ändrar direktiven till Försäkringskassan och snabbutreder hur rättssäkerheten ska öka i sjukförsäkringen.

 – Man måste ju ta hänsyn till hur människor faktiskt mår och om de behöver sjukpenning eller inte. Det är också tydligt att det här systemet med tjänstemän och försäkringsläkare som överprövar tidigare läkares beslut är ett väldigt rättsosäkert system.

I sitt tal inför vänsterpartister som samlats i Malmö betonade också Jonas Sjöstedt att Vänsterpartiet kommer att driva på frågan om vinster i välfärden i valrörelsen. Vänsterpartiet har ju krävt att regeringen ska gå fram med förslag om hur vinsterna ska kunna begränsas.

 – Låt mig tala klarspråk. Om Socialdemokraterna efter valet går högerut och regerar med Centern och Liberalerna. Då lär förslagen och besluten mot vinstjakten rivas upp och vara det första som hamnar i papperskorgen. Det är vårt jobb att se till att väljarna vet att det är på valdagen som frågan verkligen avgörs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".