Människor med skyltar.
Foto: Johan Nilsson/TT.

Nej till slopat alkoholmonopol på Centerns partistämma

Men C vill att det ska bli enklare att bli Systembolagsombud
1:37 min

Det blev en intensiv debatt om Systembolagets monopol på Centerpartiets stämma nu i kväll, och efter mycket jämn röstning stod det alldeles nyss klart att partiet vill behålla dagens monopol.

Många var uppe i debatten. Jonas Hellqvist var en av dem som förordade att i stället införa licenssystem för försäljning.

– Jag är för en restriktiv alkoholpolitik. I dag sitter det några få inköpare som bestämmer hela alkoholpolitiken. Vi har ingen styrning av vad som säljs, vad de blandar ihop. Tar du en box och köper den på systembolaget så får du fyra flaskor i den. Ska du köpa en liten flaska får du betala tre, sade han.

Sofia Molin och Christer Jonsson hade olika syn i frågan.

– Det är dags att vi säger att svenskar är lika kapabla som européer att ta ansvar för sin egen alkoholkonsumtion, sade Sofia Molin.

– I detta marknadsliberala parti undrar jag om man missat den marknadsekonomiska grundkursen. Om man ökar utbudet så gör man ju det för att öka försäljningen. Om man skapar större tillgänglighet så ökar försäljningen. Vanlig enkel marknadsekonomi, sade han.

Systembolagets monopol var en stor fråga redan på förra stämman. Partistyrelsens linje, som alltså vann, innebär att dagens monopol ska finnas kvar. Men att det ska bli enklare för lanthandlare att bli Systembolagsombud, genom möjligheten att vara lagerhållande ombud med Systembolagets priser som golv.

– Jag är oerhört lättad att stämman bestämde sig för att gå på partistyrelsens linje. Det vill säga att behålla Systembolaget men ställa stentuffa krav på ledningen att börja bete sig gentemot de mindre leverantörerna, mindre producenterna och dessutom ha en bättre dialog med kommunföreträdare, sade Anders W Jonsson, partiets förste vice ordförande, efter omröstningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".