Demonstranter som inte vill se ett självständigt Katalonien demonstrerar insvepta i spanska flaggan.
Demonstranter som inte vill se ett självständigt Katalonien demonstrerar insvepta i spanska flaggan. Foto: Enric Marti/AP/TT.

Tusentals nejsägare på Barcelonas gator inför planerad folkomröstning

Christina: Jag vill inte lämna Spanien
1:22 min

I Barcelona i Spanien har nejsägarna, alltså de som inte vill att Katalonien ska lämna Spanien gjort sina röster hörda. På söndagen är det tänkt att folkomröstningen om Kataloniens självständighet ska äga rum.

Tusentals människor gick under lördagskvällen ut i en manifestation för att Katalonien ska förbli en del av Spanien. Människor draperade i spanska flaggan sjöng sånger och jublade när lägenhetsinnehavare hängde ut spanska flaggan från sina balkonger.

Hittills har ju annars den katalanska flaggan dominerat gatubilden. De rev också ner banderoller som självständighetssidan hängt upp till massornas jubel. Christina var en av dem som gick i tåget.

– Jag vill inte lämna Spanien för jag känner mig både spansk och katalansk och jag tror det blir dåligt om vi lämnar, säger hon.

Dessutom hamnar man utanför EU och det vill inte Christina. 

Hurrandet blev särskilt högt när den spanska polisens helikopter flög förbi. Katalonien har en egen polisstyrka men eftersom den spanska regeringen anser att folkomröstningen är olaglig så har man skickat tusentals poliser från resten av Spanien till Katalonien, för att se till att folkomröstningen inte kan genomföras imorgon.

Det spanska inrikesministeriet har uppgett att de flesta offentliga byggnader som var tänkta att användas i omröstningen har stängts.

Den spanska regeringen har också tagit kontroll över den katalanska regeringens telekommunikation för att blockera möjligheten till nätröstning.

Relaterat

Mer om Katalonien

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".